Conferință internațională la Berlin pentru a stimula sprijinul destinat Republicii Moldova, anunță Bogdan Aurescu. Evenimentul, co-organizat și co-prezidat de România, Germania și Franța
Bogdan Aurescu a participat la reuniunea miniștrilor de externe din UE (CAE), luni, la Bruxelles, și a anunțat că România va co-organiza o conferință internațională menită să stimuleze sprijinul internațional pentru Republica Moldova, pe 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania și Franța.
Bogdan Aurescu (MAE): Conferință internațională la Berlin pentru a stimula sprijinul destinat Republicii Moldova, co-organizată de România
„Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că România va co-organiza la 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania și Franța, o conferință internațională menită a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova. Conferința, care va fi co-prezidată de miniștrii de externe român, german și francez, va lansa Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova («Moldova Support Platform»), precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații. Conferința va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiați, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupție”, se arată în comunicatul transmis luni de MAE.
Anunțul oficialului român a venit în contextul în care, în marja CAE, a avut loc și o discuție a miniștrilor de externe din UE cu omologul lor din Republica Moldova, Nicu Popescu.
„Discuția a avut loc în urma unei propuneri anterioare a României, într-un moment marcat de impactul puternic al crizei din Ucraina asupra economiei și cetățenilor din Republica Moldova”, a mai precizat MAE.
Șeful diplomației române a salutat eforturile Chișinăului în gestionarea refugiaților din Ucraina.
„În intervenția sa, ministrul român al afacerilor externe (care, la solicitarea omologului austriac, a vorbit și în numele Austriei) a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în gestionarea refugiaților din Ucraina și a subliniat solidaritatea și sprijinul UE față de Republica Moldova.
Totodată, a evidențiat demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităților din această țară propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, și către comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Olivér Várhelyi”, mai spune MAE.
UE și statele sale membre trebuie să ajute în continuare Republica Moldova pe palier umanitar, a adăugat Bogdan Aurescu.
„Pe palierul umanitar, ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că UE și statele membre trebuie să ofere în continuare ajutor Republicii Moldova, fiind avute în vedere posibilități de relocare a refugiaților în statele membre pentru a reduce presiunea asupra Republicii Moldova. Din punct de vedere financiar, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la pachetul de asistență macro-financiară, în curs de aprobare, și a subliniat necesitatea realizării tuturor demersurile pentru a lua în considerare situația de urgență”, se mai arată în același comunicat.
Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul puternic al României pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, cererea de aderare a acestui stat la UE reprezentând un prim pas dintr-un proces laborios, și a exprimat convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru Republica Moldova în continuarea reformelor.
„În domeniul conectivității energetice, șeful diplomației române a salutat sincronizarea Ucrainei și R. Moldova la rețeaua electrică europeană pe 16 martie și a arătat că sunt necesari, totodată, pași în ceea ce privește consolidarea acesteia și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova. A reamintit, în context, finalizarea recentă a gazoductului Iași-Chișinău și a subliniat rolul important pe care acesta îl poate juca în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova, subliniind că, în același timp, sunt necesare demersuri pentru a extinde conectivitatea în interiorul Republicii Moldova care să permită valorificarea deplină a acestui gazoduct”, mai notează MAE.