Jaume Collboni, primarul Barcelonei, este hotărât să pună în aplicare planul, care are ca principal scop „recuperarea” celor 10.000 de proprietăți care deservesc turismului și punerea la dispoziție locuitorilor orașului.
Decizia controversată a fost un subiect de discuție și în întreaga lume, stârnind deopotrivă mirare și amenințări cu procese de miliarde de euro. Dar la câteva luni după ce oficialii din Barcelona au anunțat planurile de a scăpa orașul de apartamentele închiriate turiștilor până la sfârșitul anului 2028, primarul orașului a descris această decizie ca fiiind una „drastică”, dar extrem de necesară pentru a controla creșterea costului locuințelor, potrivit The Guardian.
„Este foarte drastic, dar trebuie să fie pentru că situația este foarte, foarte dificilă”, a spus Jaume Collboni într-unul dintre primele sale interviuri cu presa internațională de la anunțul din iunie. „În Barcelona, ca și alte orașe mari europene, problema numărul unu pe care o avem este locuința”.
În ultimii 10 ani, prețurile cerute pentru închirierea unei locuințe au crescut cu 68%, în timp ce costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%. În urma plângerilor făcute de rezidenți, referitoare la imposibilitatea de a mai locui în oraș, din cauza creșterii exagerate a prețurilor, Collboni a început să analizeze cele 10.101 de licențe acordate de oraș, prin care este permisă închirierea cazărilor către turiști, prin platforme precum Airbnb.
Strategia gândită de primarul partidului socialiștilor a fost o modalitate relativ rapidă de a crește stocul locuințelor din oraș destinate rezidenților, reducând totodată, numărul de 32 de milioane de turiști care vizitează anual orașul de 1,7 milioane locuitori.
„Sub modelul turismului de masă care a colonizat centrul orașului, am văzut două lucruri fundamental afectate: dreptul de acces la locuință, pentru că locuința este folosită pentru activitate economică, și conviețuirea între vecini, în special în zonele în care există mai multe apartamente turistice”, a explicat Collboni.
Orașul se confruntă de mai mulți ani cu această problemă, anterior, stabilind limite pentru numărul de apartamente turistice.
„După ani, am ajuns la concluzia că a face lucrurile pe jumătate nu funcționează”, a spus Collboni. „Este foarte greu de gestionat și de a asigurat că nu există închirieri ilegale. Este mult mai simplu și mai clar să spui că nu vor mai exista apartamente turistice în Barcelona”.
În timp ce unii au criticat anii necesari pentru ca măsura să intre în vigoare, Collboni a trasat deja calendarul pentru 2028 la legislația regională care a limitat anul trecut numărul licențelor pentru apartamente turistice, în zonele cu acces redus la locuințe.
În ciuda deciziei bine puse la punct, aceasta va trebui să depășească o posibilă problemă care ar putea apărea în 2027, când mandatul lui Collboni ca primar se încheie. Planul se va afla atunci într-o etapă vulnerabilă, care va decide soarta locuințelor destinate turismului, în funcție de deciziile pe care le va lua noua conducere municipală. De asemenea, legislația regională permite proprietarilor să solicite o prelungire unică de până la cinci ani, dacă pot dovedi că au investit semnificativ în proprietate, deși Collboni a susținut că astfel de cazuri ar constitui o „parte minoră” a licențelor care au fost obținute anterior.
Cei 30 de inspectori din echipa orașului, despre care oficialii spun că detectează peste 300 de apartamente turistice ilegale pe lună, urmează să se mărească cu încă zece membri, în următoarele luni. Va continua să acționeze la capacitate maximă și după 2028, pentru a reprima orice ilegalitate.
În septembrie, organizația Apartur, care reprezintă managementul și proprietarii a 85% din apartamentele turistice legale din provincia Barcelona, a anunțat că va da în judecată orașul pentru pierderea veniturilor și investițiilor.
Curtea Constituțională a țării urmează să se pronunțe și ea asupra planului, după ce, în luna februarie, a fost de acord să audieze o contestație juridică, depusă de Partidul Popular conservator. Partidul în cauză susține că legislația regională și-a depășit limitele, în ceea ce privește modul în care ar putea fi utilizată proprietatea privată.
Contactată de The Guardian, compania Airbnb, despre care se crede că facilitează închirierea majorității apartamentelor turistice din oraș, a ales să nu comenteze direct planul primarului Barcelonei. În schimb, a cerut orașului să-și regândească abordarea cu privire la închirierile pe termen scurt, argumentând că provocările orașului privind locuințele și supraturismul nu s-au atenuat chiar dacă municipalitatea a încercat să restrângă numărul apartamentele turistice. Citând date guvernamentale care sugerează că casele libere depășesc semnificativ numărul chiriilor pe termen scurt în oraș, compania Airbnb a susținut că o posibilă soluționare a problemei ar fi creșterea ofertei de locuințe la prețuri accesibile.
Confruntarea vine în contextul unor tensiuni deja existente între localnici și turiști. În lunile verii care tocmai a trecut, câțiva protestatari stropeau cu ajutorul unor pistoale cu apă turiștii, în timp ce alții purtau pancarte pe care scria „Turiștii pleacă acasă” și „Nu ești binevenit”.
Collboni a reunoscut că decizia pe care a luat-o nu etse o reflecție a modului în care se simt majoritatea rezidenților.
„Dar este adevărat că există o neliniște în oraș din cauza sentimentului că pierdem părți ale orașului”, a spus el, arătând spre La Rambla, bulevardul pe care turiștii și magazinele de suveniruri l-au acaparat, ca exemplul al unei zone pe care rezidenții consideră că au pierdut-o, în detrimentul turismului de masă.