Liderii SUA și Marea Britanie au transmis că nu este pierdută toată speranța pentru o soluție diplomatică la criza din Ucraina, dar avertizează că situația rămâne fragilă, conform BBC.
Într-un apel de 40 de minute, Joe Biden și Boris Johnson au convenit că un acord este încă posibil, în ciuda unui cor de avertismente cu privire la o acțiune militară iminentă a Rusiei.
Rusia a negat întotdeauna planurile de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a acumulat peste 100.000 de militari la graniță.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că resursele diplomatice sunt „departe de a fi epuizate”.
Foarte multe națiuni și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar SUA au transmis că bombardamentele aeriene ar putea începe „oricand”.
În conversația lor, președintele american, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson, au spus că rămâne deschisă o „fereastră esențială” pentru diplomație, potrivit unui comunicat emis de Downing Street.
„Prim-ministrul și președintele Biden s-au informat unul pe celălalt cu privire la discuțiile lor recente cu colegii lideri mondiali”, se arată în comunicat.
„Liderii convenit că rămâne (n.r. deschisă) o fereastră crucială pentru diplomație și (n.r. încă sunt șanse) pentru ca Rusia să se retragă amenințările la adresa Ucrainei. ”
„Liderii au subliniat că orice incursiune ulterioară în Ucraina ar avea ca rezultat o criză prelungită pentru Rusia, cu pagube de anvergură atât pentru Rusia, cât și pentru (n.r. întreaga) lume”, se adaugă declarația.
Johnson este de așteptat să țină o ședință Cobra marți pentru a discuta răspunsul Marii Britanii la presiunile Rusiei.
Comentariile lui Lavrov, făcute în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, sunt văzute ca o concesie clară asupra faptului că discuțiile ar putea atenua tensiunile.
Cu toate acestea, analiștii susțin că, fără ca vreuna dintre părți să discute problema spinoasă a aderării Ucrainei la NATO, există încă blocaj diplomatic.
Kremlinul transmite că nu poate accepta ca Ucraina – o fostă republică sovietică cu legături sociale și culturale profunde cu Rusia – ar putea într-o bună zi să se alăture NATO. Membrii NATO au respins cererea Moscovei de a nu se oficializa vreodată aderarea Ucrainei la Alianță.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz a aterizat la Kiev pentru discuții diplomatice de criză – acesta fiind cel mai recent lider occidental care a vizitat regiunea pentru a-și demonstra unitatea cu Ucraina.
Scholz a spus că nu există „nicio justificare rezonabilă” pentru acumularea de trupe ruse la granițele Ucrainei și că țările occidentale vor impune „sancțiuni foarte ample și eficiente” împotriva Rusiei dacă aceasta ar invada țara vecină.
Tot luni, SUA au declarat că au trimis încă opt avioane de luptă F-15 în Polonia pentru a participa la patrulele aeriene ale NATO. Statele Unite au declarat anterior că încă 3.000 de soldați vor fi trimiși în Polonia în următoarele zile pentru a spori puterea militară a NATO în regiune.