Cel puțin trei luptători ai opoziției siriene ar fi fost uciși în ciocnirile din regiunea disputată Nagorno-Karabah, susține The Guardian, confirmând informațiile referitoare la ingerințele străine în conflictul militardintre armeni și Azerbaidjan pentru teritoriu și alimentând astfel temerile că lupta s-ar putea transforma într-un conflict regional extins. Despre sirienii de pe teren se crede că ar fi mercenari care lucrează pentru companiile de securitate turce.
Pe măsură ce luptele între forțele azere și cele armene au intrat în a patra zi, prezența sirienilor în conflict indică o nouă frontieră pentru politica externă tot mai asertivă a Ankarei.
Analiștii sunt de părere că intervenția Turciei într-o dispută pe care tradițional puterile străine au căutat să o limiteze reprezintă un nou factor care amenință să facă luptele mai lungi și mai sângeroase.
Totodată, mișcarea riscă să atragă în scenă și alți actori regionali, în ceea ce ar putea deschide un al treilea teatru al luptei pentru putere pe care Turcia o poartă cu Rusia, în condițiile în care cele două națiuni sprijină deja tabere opuse în conflictele din Siria și Libia.
Turcia și-a manifestat sprijinul ferm pentru Azerbaidjan, în timp ce Rusia are o alianță militară cu Armenia, dar întreține legături și vinde armament către ambele tabere. Dacă Turcia se învecinează cu Armenia, Rusia se învecinează cu Azerbaidjanul.
În ciocnirile de miercuri, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a folosit artilerie grea de-a lungul întregii linii de front și că a omorât trei civili în orașul Martakert. De partea cealaltă, Azerbaidjanul – care susține că 14 dintre civilii săi au murit începând de duminică – susține că a respins mai multe contraatacuri armene. Revendicările celor două părți sunt greu de verificat de o manieră independentă.
Atât Turcia, cât și Azerbaidjan au negat că sirienii ar lupta în Nagorno-Karabah și au acuzat Armenia că au desfășurat membri ai grupărilor militante kurde, dar nu au oferit niciun fel de probă în acest sens.
Mai mulți bărbați din ultimul bastion al opoziției în Siria, din provincia Idlib, au declarat pentru The Guardian în această săptămână că intermediari și comandanți militari le-ar fi propus să lucreze la posturile de observație și la complexurile de petrol și gaz din Azerbaidjan, cu contracte pe o perioadă de trei sau șase luni, în schimbul unor sume cuprinse între 7.000 și 10.000 de lire turcești (între 3.700 de lei și 5.300 de lei, cu aproximație) pe lună – sume de bani destul de consistente, ce i-ar ajuta să scape de sărăcia lucie din Siria.
Omar Abdo, vărul luptătorului ucis Muhammed Shaalan, din orașul al Atarib, susține că persoane din unitatea lui Shaalan din divizia Hamza i-au contactat familia pentru a o informa cu privire la moartea lui Shaalan.
„Ne-a spus că pleacă în Azerbaidjan în 20 septembrie. Nu cunoaștem circumstanțele morții sale și ni s-a spus că este dificil să-i fie adus trupul neînsuflețit în acest moment, dar că vor încerca”, susține Abdo.