Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (PE), Norbert Lins, cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru ca cerealele ucrainene să ajungă în statele UE care au nevoie de ele şi în statele terţe, nu să rămână blocate în ţările est-europene prin care ar trebui doar să tranziteze, potrivit EFE.
Eurodeputatul Lins consideră „esenţială prezentarea unor soluţii europene, pragmatice şi constructive pentru îmbunătăţirea funcţionării Coridoarelor de Solidaritate, astfel încât produsele agricole ucrainene să fie cu adevărat exportate mai departe către ţările terţe sau către statele membre care au nevoie de ele”.
Eurodeputatul german din grupul PPE mai cere Comisiei să introducă certificate fitosanitare „ca parte a certificatelor de transport, care să confirme că cerealele ucrainene îndeplinesc standardele UE”.
După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis iniţial comercializarea grâului din Ucraina, interdicţie pe care guvernul slovac a extins-o între timp pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.
Polonia va menține embargoul asupra importului diferitelor tipuri de cereale ucrainene cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat miercuri ministrul Dezvoltării de la Varșovia, Waldemar Buda, în cadrul unui interviu acordat Radio Zet.
Între timp, UE lucrează la un acord pentru a pune capăt interdicțiilor unilaterale introduse de unele țări, scrie tvpworld.
Ungaria a interzis importurile de miere și anumite produse din carne, pe lângă cereale, din Ucraina până pe 30 iunie, a declarat șeful de cabinet al premierului.