Comisia Europeană i-a convocat marţi la discuțiipe tema calităţii aerului pe miniștrii Mediului din nouă state considerate cele mai slabe la acest capitol. Printre ele, Franța, Germania, Mariea Britanie și… România.
Cu o zi înainte de reuniune, purtătorul de cuvânt al C.E. a susținut că aceasta este ultima șansă pe care o mai au miniștrii să găsească soluții. În caz contrar, va fi sesizată Curtea de Justiţie a UE.Acest tip de procedură poate conduce la sancţiuni financiare.
Mai multe state UE au primit avertismente în ultimii ani, în cadrul unei proceduri de infringement.
Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Cehia, România, Marea Britanie şi Slovacia depăşesc cu regularitate limitele emisiilor destinate să protejeze sănătatea europenilor în privinţa a doi poluanţi-cheie: particulele fine (PM10) şi dioxidul de azot (NO2), notează AFP.
Poluarea aerului este considerată responsabilă de peste 400.000 de morţi premature pe an în UE. Comisia estimează că ea costă economia Uniunii peste 20 de miliarde euro pe an.
”În vederea scăderii acesei cifre, trebuie ca statele membre să se conformeze limitelor emisiilor cărora şi-au dat acordul. În caz contrar, Comisia, în calitate de gardian al tratatelor, va trebui să ia măsurile adecvate”, a avertizat purtătorul de cuvânt al C.E.
Bulgaria şi Polonia, de asemenea vizate în privinţa poluării cu particule, nu sunt convocate, întrucât în cazul lor pasul a fost deja făcut, iar CJUE a fost sesizată.