Comisia Europeană a anunțat, joi,într-un comunicat de presăcă toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Prioritate la vaccin vor avea personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale.
Statele membre UE vor beneficia în același timp de vaccinul anti Covid-19. Comisia Europeană, care negociază cumpărarea de vaccinuri, a prezentat joi principalele elementecare trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19.
Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată.
În primul rând vor avea prioritate la vaccinare lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung; persoanele cu vârsta de peste 60 de ani; persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate; lucrătorii care asigură servicii esențiale; persoanele care nu pot practica distanțarea socială; grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
„Trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să-l desfășurăm. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE să-și pregătească campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum să se realizeze o distribuție echitabilă și cum să se asigure protecția celor mai vulnerabile persoane. Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, acum este momentul să ne pregătim.”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite G4Media.
Pe de altă parte statelemembre trebuie să asigure, printre altele:
„Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant” a anunţat compania într-un comunicat.
Cu toate acestea, grupul farmaceutic a precizat că există o diferenţă între o „pauză de studiu” decisă de echipă şi o „oprire reglementară” instituită de o autoritate sanitară de reglementare.
Totodată, compania şi-a reconfirmat „angajamentul puternic faţă de siguranţă”, informând că boala participantului a fost examinată de medici, precum şi de cei din partea unui consiliu independent de monitorizare a siguranţei.
În luna septembrie,Johnson & Johnsonanunța reunirea a 60.000 de persoane de pe trei continente, pentru a participa la faza finală a studiului.
Și compania AstraZeneca s-a confruntat cu o situație similar, fiind nevoită să oprească testele, după apariția unei „boli inexplicabile” la unul dintre participanții la studiu.
Însăefectele adversecare au dus la suspendarea temporară a studiului clinic al vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de compania britanicăAstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine, precizează reprezentanții Universității Oxford într-undocumentdestinat participanților la studiu, potrivitReuters.
Pe 6 septembrie, studiul clinic efectuat de compania farmaceutică britanicăAstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, a fostoprit temporardupă apariția unor reacții adverse la unul dintre participanții din Marea Britanie. Potrivit medicilor, ar fi vorba despre o „reacție adversă serioasă”, considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă. Totuși, specialiștii spun că apariția reacțiilor de acest fel este o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.
„Am efectuat evaluări de siguranță după ce voluntari implicați în studiul clinic pentru testarea vaccinului numit ChAdOx1 nCoV-19 au prezentat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune a membrelor, astfel că am întrerupt studiul pentru o evaluare din punctul de vedere al siguranței.
PotrivitNew York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, pacientul din Marea Britanie a fost diagnosticat cumielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale, după ce a participat la testele companieiAstraZeneca.