Comisia Europeană taie un miliard de euro din finanțările acordate Ungariei, din cauza modificărilor legislative antidemocratice ale lui Viktor Orban
Ungaria este pe punctul de a pierde 1 miliard de euro din banii UE, care au fost înghețați din cauza încălcării statului de drept, au declarat mai mulți oficiali care cunosc procedurile pentru POLITICO.
Comisia Europeană a reținut peste 16 miliarde de euro sub formă de granturi pentru regiunile mai sărace, precum și ajutoare economice post-Covid pentru a stimula creșterea, ca parte a eforturilor de a-l presa pe liderul de dreapta Viktor Orbán să inverseze reformele considerate pe scară largă ca antidemocratice.
Și dacă Ungaria nu poate implementa 17 măsuri și obține aprobarea Comisiei Europene până la final de decembrie— numai acest pas durează în mod normal luni de zile — aproximativ 1 miliard EUR în numerar din UE către regiunile mai sărace vor dispărea definitiv.
Eforturile sale de până acum nu au atins obiectivul. Comisarul pentru buget, Piotr Serafin, a declarat că măsurile Ungariei de a debloca finanțarea „nu sunt tocmai ceea ce speram” după o întâlnire de marți cu János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei.
Reformele pe care Ungaria trebuie să le finalizeze pentru a convinge UE să elibereze finanțarea includ modificări ale legislației sale anticorupție și privind conflictele de interese.
Orice țară are doi ani pentru a solicita înapoi finanțarea care a fost reținută de Comisie, conform propriilor reguli ale UE. Ungaria riscă să piardă definitiv o parte din numerarul regional din bugetul 2022, care valorează mai mult de 1 miliard de euro.
„Sunt mulți bani pentru orice țară, dar mai ales pentru Ungaria”, a spus un diplomat UE căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre discuțiile delicate.
Potențiala reducere a finanțării vine într-un moment dificil pentru Orbán, care își va încheia în curând perioada de șase luni ca șef al președinției rotative a Consiliului UE, rol care îi permite să stabilească agenda și să prezideze reuniunile de la Bruxelles.
Creșterea economică din Ungaria este cu mult sub media UE, în timp ce deficitul public ca proporție din PIB (5,4% în acest an) este printre cele mai mari din bloc.
După peste un deceniu la putere, partidul lui Orbán a fost depășit în sondaje de un grup conservator condus de Peter Magyar, care s-a angajat să deblocheze finanțarea UE dacă va câștiga alegerile naționale din 2026.
Separat, Ungaria este pe cale să deblocheze o parte diferită și mai puțin vizibilă din finanțarea UE, care a fost înghețată din cauza presupuselor încălcări ale libertății academice, potrivit a doi oficiali ai Comisiei și guvernamentali care cunosc procedurile.
Pentru a accesa fondurile de schimb de studenți Erasmus și granturile de cercetare, Budapesta a fost de acord să elimine personalitățile politice dintr-un organism public care supraveghează majoritatea universităților.
Dar Comisia a respins sugestiile potrivit cărora aceste modificări ar putea afecta partea rămasă din fondurile înghețate. „Această notificare nu se referă la fondurile înghețate de Coeziune și RRF (post-Covid)”, a scris Serafin marți.