Comisia Europeană a propus marți să își acorde un rol mai mare de sprijin și coordonare pentru a spori pregătirea și răspunsul blocului împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii sale critice, arată Euronews.
În noile recomandări dezvăluite la Bruxelles, executivul UE a subliniat că infrastructura critică europeană, inclusiv conductele, căile de transport sau cablurile submarine, este din ce în ce mai interconectată și interdependentă, ceea ce o face mai eficientă, dar și mai vulnerabilă la incidente sau atacuri.
Prin urmare, UE are „un rol deosebit de important” în ceea ce privește infrastructurile și serviciile transfrontaliere și a solicitat statelor membre să accelereze aplicarea de noi norme pentru a spori protecția și reziliența.
Începând din 2008, UE are în vigoare Directiva privind infrastructurile critice, iar la începutul acestui an, instituțiile blocului comunitar au ajuns la un acord politic cu privire la noi norme cu un domeniu de aplicare mai larg.
Directiva actualizată privind infrastructurile critice va acoperi 11 domenii de risc, inclusiv riscurile naturale, atacurile teroriste, amenințările din interior și sabotajul, dar și urgențele de sănătate publică, cum ar fi recenta pandemie COVID-19.