Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, doresc ca statele membre ale UE să ajungă cât mai repede la un consens cu privire la planul european de relansare economică și au pus, joi, presiune pe partenerii lor comunitari. Cele două demnitare au susținut o videoconferință de presă comună, în condițiile în care Berlinul a preluat, în iulie, președinția semestrială a Consiliului de Miniștri.
„Există o imensă presiune a timpului, dar această criză este cea care dictează viteza. Fiecare zi contează şi, pentru a reuşi această sarcină gigantică, trebuie ca fiecare stat membru să privească dincolo de micile sale interese”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit AFP citată de Agerpres.
Discuția dintre Angela Merkel și Ursula von der Leyen vine pe fondul apropierii de reuniunea Consiliului European din perioada 17-18 iulie. Recent, chiar și președintele Klaus Iohannis a desfășurat o discuție în pregătirea acestui eveniment – prima întâlnirefață în față a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre de la izbucnirea crizei COVID-19 – cu Charles Michel.
„Ar fi bine să se ajungă la un acord în iulie. Dacă avem nevoie de mai mult timp, aceasta nu ar fi alegerea bună, dar ar trebui să continuăm să lucrăm. (…) Trebuie să ajungem la un acord în cursul verii, nu îmi pot imagina absolut deloc o altă opţiune”, a spus Angela Merkel.
Planul european de relansare economică, care în forma propusă de Comisia Europeană prevede o alocare de 33 de miliarde de euro pentru România (a 7-a la nivelul UE), are drept principale beneficiare țările din zona de sud, care sunt cele mai afectate de criza COVID-19, dar s-a lovit de rezervele altor state membre, precum Țările de Jos, Austria, Suedia și Danemarca.
Executivul României a prezentat, miercuri, planul național de investiții și relansare economică. Strategia a fost explicată de președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri din Guvern.
„A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice. Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților. Am susținut de la bun început necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești. Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică bazat pe măsuri adaptate noii economii, model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai”, a declarat președintele Klaus Iohannis.