Liderii Uniunii Europene ar trebui să permită începerea discuțiilor oficiale privind aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE odată ce ambele țări au finalizat reformele necesare, a spus Comisia Europeană.
„În lumina rezultatelor obținute de Ucraina și Moldova, precum și a eforturilor de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări”, a anunțat Comisia, potrivit Euronews.
Un raport de progres mult așteptat privind cererile de aderare ale țărilor candidate, publicat miercuri, confirmă că Ucraina a îndeplinit patru dintre cele șapte condiții prealabile pentru deschiderea negocierilor, având încă ceva de făcut în ceea ce privește combaterea corupției, deoligarhizarea și drepturile minorităților.
Moldova trebuie, de asemenea, să finalizeze reformele judiciare și să introducă măsuri suplimentare împotriva corupției.
La recomandarea Comisiei, liderii UE ar putea susține deschiderea discuțiilor de aderare în cadrul următorului summit al Consiliului European din 12 decembrie, decizie care necesită binecuvântarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.
„Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Finalizarea Uniunii este chemarea istoriei, orizontul natural al Uniunii noastre”, a spus șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.
„Extinderile anterioare au arătat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții câștigăm”, a adăugat ea.
Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică, a declarat că raportul este o „evaluare importantă” și că țara intenționează să-și anunțe următorii pași ca răspuns la recomandări.
Volodymyr Zelenskyy, președintele țării, calificase anterior concluzia Comisiei drept „istorică”.
„UE reprezintă securitatea economică și stabilitatea socială pentru Ucraina, iar Ucraina reprezintă întărirea întregii comunități UE”, a spus Zelenskyy, solicitând Radei să continue reformele legislative necesare.
Este pentru prima dată când executivul UE are lumină verde în negocieri cu privire la aderare înainte ca o țară să îndeplinească pe deplin toate condițiile prealabile. Războiul Rusiei a injectat un sentiment de urgență în ceea ce este în mod tradițional un proces lent înainte ca o țară să devină un membru cu drepturi depline al UE.
Comisia a declarat miercuri că lucrările tehnice ar putea începe „imediat” odată ce liderii UE susțin discuțiile și că este pregătită să raporteze despre progresele Ucrainei și Republicii Moldova în îndeplinirea criteriilor în așteptare până în martie anul viitor.
Von der Leyen a subliniat, de asemenea, că procesul rămâne bazat pe merit și că nu poate fi dată nicio „dată fixă” pentru calitatea de membru deplin.
Atât Ucraina, cât și Moldova au primit statutul de candidat oficial la UE în iunie anul trecut, la doar câteva săptămâni după ce Rusia și-a aruncat tancurile în țară, reînviind extinderea UE din starea sa lungă de repaus.