Comisia Europeană propune reînnoirea pe 10 ani a autorizației UE pentru erbicidul glifosat, folosit de agricultori
Comisia Europeană a confirmat miercuri că va recomanda reaprobarea utilizării glifosatului în UE timp de 10 ani. Glifosatul, o substanță chimică folosită în erbicide, cum ar fi herbicidele, a fost o sursă de controverse de când agenția de cancer a Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat în 2015 că este probabil cancerigen pentru oameni, potrivit euronews.com.
Însă oficialii UE au confirmat miercuri că, după ce agenția UE pentru siguranța alimentară EFSA nu a găsit niciun domeniu critic de îngrijorare într-o evaluare din iulie, va recomanda o prelungire a autorizației substanței în bloc cu 10 ani.
Oficialii au recunoscut, totuși, că analiza EFSA a inclus lacune de date și nu a reușit să tragă concluzii cu privire la anumite aspecte, inclusiv pentru dietele consumatorilor.
„Propunerea noastră se bazează pe informații științifice solide”, a spus un purtător de cuvânt al UE.
„Dar, în același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că știința nu se oprește niciodată. Ar trebui să continuăm să urmărim îndeaproape toate evoluțiile științifice și să găsim un echilibru între informațiile care susțin decizia Comisiei și posibilitatea ca noi elemente științifice să poată apărea”, a adăugat el.
Autorizația UE pentru glifosat a expirat în decembrie 2022, dar a fost prelungită temporar în așteptarea evaluărilor de către EFSA și ECA, agenția chimică a UE.
Răspunzând deciziei de pe platforma de socializare X, anterior Twitter, președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, Pascal Canfin, a denunțat decizia pentru încălcarea recomandărilor științifice.
Țările UE sunt așteptate să dezbată vineri recomandarea Comisiei, cu un vot așteptat pe 13 octombrie. Autorizarea necesită aprobarea unei majorități calificate a statelor membre.
Dacă recomandarea este aprobată, țările pot alege dacă introduc pe piață produse care conțin glifosat, pe baza riscurilor agricole și de mediu.
Un oficial al UE a declarat că 17 state membre au ridicat întrebări tehnice în legătură cu această decizie.
Statele membre, inclusiv Franța și Luxemburg, s-au gândit în trecut să impună restricții privind utilizarea produselor care conțin glifosat.
Însă ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută Ouest France că Parisul va sprijini decizia UE. „Avem încredere în știință, în studiile care spun că glifosatul nu prezintă o problemă carcinogenă”, a spus el.
ONG-urile au cerut Comisiei Europene să interzică substanța chimică, invocând riscuri pentru sănătatea umană, biodiversitate si agricultura.
ONG-ul Pesticides Action Network Europe a declarat că decizia este „în contrast puternic cu voința europenilor”, citând un sondaj recent IPSOS în 6 țări UE, care a sugerat că doar 14% dintre cetățeni susțin prelungirea consumului de glifosat.