Comisia Europeană a emis, luni, noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE se pot deplasa la serviciu, după ce statele membre au impus controale la frontiere pentru a limita răspândirea coronavirusului. Oficialii de la Bruxelles îi au în vedere mai ales pe specialiștii care luptă împotriva pandemiei, cum ar fi medicii sau cercetătorii, dar și pe cei din sectorul alimentar sau personalul care se ocupă de îngrijirea copiilor și a persoanelor vârstnice ori personalul pentru serviciile de utilități publice.
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat că mii de persoane care lucrează în serviciile amintite traversează granițele pentru a ajunge la serviciu. Pentru ei este imperios necesar ca regulile să fie adaptate, a spus acesta.
„Mii de femei și de bărbați care lucrează din greu pentru a ne garanta tuturor siguranța, sănătatea și alimentele trebuie să traverseze granițele din UE pentru a merge la serviciu. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că ei nu sunt împiedicați să circule, luându-ne în același timp toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea în continuare a pandemiei.”, a punctat Schmit.
Comisia îndeamnă statele membre să instituie proceduri specifice rapide și neîmpovărătoare pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei și de către pompieri și polițiști.
Totodată, se mai precizează că statele membre ar trebui să le permită în general lucrătorilor frontalieri să continue să treacă frontiera dacă încă mai este permisă munca în sectorul în care activează aceștia în statul membru gazdă.
O alta discuție a fost despre lucrătorii în agricultură. Este necesar ca cei care îndeplinesc funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire să aibă același regim ca cei mai sus amintiți, spun specialiștii de la Bruxelles.
‘Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate’, mai puncteaza Comisia Europeana.