Comisia Europeană, pregătită să renunţe la cotele obligatorii de repartizare a imigranţilor, în favoarea unui sistem voluntar preferat de statele est-europene
Comisia Europeană este pregătită să renunțe la ideea cotelor obligatorii de repartizare a 120.000 de imigranți între statele membre ale Uniunii, în favoarea unui sistem voluntar, așa cum doresc statele est-europene, informează Reuters, citată de euractiv.com.
Informația apare în contextul în care, luni, la Consiliul JAI, nu s-a ajuns la niciun acord asupra acestui mecanism de cote obligatorii. Pentru moment nu se știe dacă Franța și Germania vor accepta și ele noul plan, având în vedere că sistemul cotelor voluntare le-ar putea aduce mai mulți imigranți decât cel al cotelor obligatorii.
„Obiectivul nostru este să menţinem unitatea Europei”, a declarat comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, în fața europarlamentarilor.
„Schema obligatorie nu mai este o opţiune. Ceea ce contează este să se menţină numărul total de 120.000” de imigranţi”, susținut un oficial din cadrul executivului european.
„Dacă Ungaria nu vrea să fie parte, putem redistribui solicitanţii de azil din alte ţări. Cu siguranţă nu există un deficit de refugiaţi în Europa în acest moment”, a susținut un alt oficial din cadrul Comisiei.
Ungaria, România, Slovacia, Cehia şi Polonia au fost principalii oponenţi ai sistemului propus inițial de Comisia Europeană și susținut de Franța și Germania.
O altă variantă luată în calcul vizează sancționarea statelor care nu vor să accepte cotele obligatorii de imigranți. Planul, propus de prședintele CE, Jean Claude Juncker, prevede penalizări de până la 0,002% din PIB-ul țării care respinge cota.
Germania a propus reducerea fondurilor europene în valoare de miliarde de euro pentru ţăile care refuză cotele obligatorii.
„Trebuie să existe un compromis între compensaţia foarte redusă propusă de Comisie şi suspendarea fondurilor europene sugerată de Germania”, a afirmat un diplomat european.