Comisia Europeană le cere din nou statelor membre UE să limiteze folosirea pesticidelor care pun în pericol albinele

Comisia Europeană le cere din nou statelor membre UE să limiteze folosirea pesticidelor care pun în pericol albinele
Comisia Europeană le cere din nou statelor membre UE să limiteze folosirea pesticidelor. Sursa: Freepik

Comisia Europeană a solicitat, din nou, statelor membre să accepte limitarea folosirii pesticidelor care sunt nocive pentru albine. Acestea amenință viața polenizatorilor.

Discuțiile pe baza acestui subiect au loc de aproximativ un an în cadrul Comisiei Europene, însă nu s-a obținut încă majoritatea calificată necesară pentru a limita utilizarea pesticidului sulfoxaflor.

Pesticidele, o amenințare pentru bondari şi albinele solitare

În ultima sută de ani, populația de albine a înregistrat o scădere cu 30% în America și Europa. Dispariția acestora a fost pusă pe seama schimbărilor climatice și, în special, a utilizării masive a pesticidelor în agricultură.

„Concluziile ştiinţifice ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că utilizarea sulfoxaflorului în exterior se poate dovedi nocivă pentru bondari şi albinele solitare. Este responsabilitatea noastră şi totodată de maximă importanţă să protejăm polenizatorii şi biodiversitatea pentru generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Sper că statele membre se vor alătura acestei propuneri. Vom sesiza în curând comitetul de apel”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, potrivit Agerpres, preluat de economica.net.

România este penultima țară din UE la capitolul agricultură bio

Dintre țările europene, România este penultima în clasament la capitolul agricultură bio. Potrivit datelor Eurostat, în 2018, doar 2,4% din suprafaţa agricolă a României era reprezentată de culturi ecologice.

Un astfel de proiect ar fi greu de implementat din cauza costurilor mari pentru certificatele ecologice, care nu ajută fermierul. Utilizarea pesticidelor și a altor substanțe folosite pentru creșterea producției impactează profund sănătatea consumatorilor și a mediului.

Studiile au demonstrat că albinele infestate prin hrana contaminată care ajunge în colonie au devenit mult mai ineficiente în executarea sarcinilor specifice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`