Comisia Europeană a lansat vineri o procedură de infringement împotriva Ungariei, după ce Guvernul de la Budapesta a decis să repună în libertate sute de călăuze de migranţi în vederea expulzării lor, transmit agențiile AFP şi MTI, citate de Agerpres.
La finalul lunii aprilie, au fost eliberați în urma unui decret semnat de Viktor Orban, 700 de deţinuţi condamnaţi pentru trafic de persoane.
Decretul prevedea „părăsirea teritoriului ungar în cel mult 72 de ore” pentru a efectua restul pedepsei în ţările lor de reşedinţă obişnuită sau de naţionalitate.
Autorităţile de la Budapesta au anunţat că penitenciarele ungare se confruntă cu o creştere a numărului de condamnaţi pentru trafic de persoane, ei reprezentând în prezent 13% din total, adică în jur de 2.600 persoane provenind din 73 de ţări.
Procedura de infringement poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la eventuale sancţiuni financiare
Executivul UE i-a trimis o scrisoare de notificare Ungariei, ce are la dispoziţie două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Bruxellesului. Procedura de infringement poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la eventuale sancţiuni financiare.
Ungaria a reacţionat la scurt timp. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat că politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei reprezintă un teren fertil pentru succesul traficanţilor de persoane, ceea ce face „în mod special ipocrită” procedura de infringement lansată vineri de Comisia Europeană.