Comisia Europeană intenționează să scadă nivelul de protecție de care au parte lupii în UE. „A devenit un adevărat pericol”

Comisia Europeană intenționează să scadă nivelul de protecție de care au parte lupii în UE. „A devenit un adevărat pericol”
Foto simbol: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat că vrea să scadă nivelul de protecție de care au parte lupii în UE, pentru că sunt mult prea mulți și pun în pericol vitele din gospodării.

Populațiile lupilor din Europa beneficiază de „protecție strictă”, încă din 1992 când s-a implementat directa europeană privind habitatele, scrie G4media.

UE dorește eliminarea lupilor unde numărul lor este prea mare

Comisia Europeană propune modificarea acestei protecții la una simplă, astfel încât lupii să fie eliminați în regiunile în care numărul lor este mult prea mare. Crescătorii de animale din mai multe țări din UE au făcut această solicitare, dar ea trebuie să fie aprobată de statele membre.

„Revenirea lupilor este o veste bună pentru biodiversitatea din Europa. Dar concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un adevărat pericol, în special pentru vite”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un ONG de conservare a naturii nu este de acord cu această solicitare a UE și consideră că nu are nicio justificare științifică.

Problema lupilor, subiect de dezbatere în statele UE

Problema lupilor în UE este subiectul mai multor dezbateri în mai multe țări europene și este o luptă între crescătorii animalelor și asociațiile de protecție a mediului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut un incident cu un lup, în septembrie 2022, când acesta a intrat într-un țarc amenajat, în nordul Germaniei, pe proprietatea familiei ei și a ucis un ponei.

Numărul lupilor a crescut considerabil în UE, în ultimii 20 de ani. Acum, sunt peste 20.000 de lupi în 23 de țări europene și haitele lor ocupă teritorii din ce în ce mai mari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`