Comisia Europeană: integrarea Ucrainei în UE, realizată printr-un program de cooperare transfrontalieră cu România, Slovacia și Ungaria. Ce mai prevede decizia de la Bruxelles

Comisia Europeană: integrarea Ucrainei în UE, realizată printr-un program de cooperare transfrontalieră cu România, Slovacia și Ungaria. Ce mai prevede decizia de la Bruxelles
Sursa: Hepta/Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA.

România, Slovacia și Ungaria sunt primele state membre ale UE care vor colabora cu Ucraina în cadrul primului program de cooperare transfrontalieră 2021-2027 (Interreg NEXT) adoptat de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Conform acestuia, programul Interreg NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina dispune de un un buget de 66 milioane euro și se va derula în perioada 2021-2027 – anunță Calea Europeană. În acest cadru se vor căuta soluții durabile pentru adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastre iar statele participante vor coopera, de asemenea, pentru a proteja natura, promovarea infrastructurillor ecologice și încurajarea turismului durabil.

Prin intermediul acestui program, trei state membre – Ungaria, Slovacia și România -, alături de Ucraina, vor colabora pentru un acces egal la asistență medicală și pentru o mai mare reziliență a sistemelor de sănătate.

Programul vizează alinierea standardelor Ucrainei la cele UE și eficientizarea administrației publice

Programele de cooperare Interreg NEXT pentru perioada 2021-2027  dispun de de 1,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională (NDICI) și Instrumentul de Pre-Aderare (IPA).Tot în același cadru, 600 milioane euro vor fi acordate pentru cinci programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre și Ucraina.

„Acest program face parte din sprijinul global și solidaritatea de neclintit a UE față de Ucraina.

În cadrul politicii de coeziune, Interreg va ajuta Ucraina și statele membre limitrofe să facă față provocărilor comune și să profite de oportunitățile comune.

Ucraina face parte din familia europeană, iar acesta este încă o dată un alt semn tangibil de colaborare pe o cale comună de urmat”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Se va promova cooperarea juridică și administrativă în vederea soluționării obstacolelor comune în regiunile de frontieră, dar și cea între cetățeni, societatea civilă și instituții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`