Vineri, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor, pentru vaccinurile produse în Uniunea Europeană. Decizia vine pentru a împiedica ieșirea din blocul comunitar a unor canități însemnate de ser anti-COVID, doze destinate, în baza contractelor încheiate, pentru distribuirea în statele din blocul comunitar, scrie Agerpres.
Obiectivul mecanismului adoptat de către Comisia Europeană este „să avem informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi să ştim unde doresc companiile să le trimită”, după cum a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană a luat această decizia până la finalul lunii martie 2021 și vine ca urmare a disputei dintre CE și compania britanico-suedeză AstraZeneca, implicată în producerea unui vaccin anti-COVID. Compania a anunțat că nu va putea onora toate comenzile și dozele de vaccin promise, în primul trimestru va putea oferi doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin cerută de Comisia Europeană pentru întreg blocul comunitar.
Reamintim că Comisia Europeană a cerut companiei AstraZeneca să livreze blocului comunitar dozele de vaccin produse în cele două fabrici din Regatul Unit, însă gigantul farmaceutic a anunțat că producția acestora este alocată britanicilor, contracul cu Executivul de la Londra fiind semnat înainte de contractul realizat între AstraZeneca și Comisia Europeană.
Serul produs de gigantul farmaceutic a primit astăzi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor.
Astfel, Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer și BioNTech și Moderna.
Totodată, el Este și uşor de depozitat: poate fi păstrat la temperaturi între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius şi Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.