Decizie RADICALĂ a Comisiei Europene. Bruxellesul propune oficial TĂIEREA FONDURILOR UE pentru țările membre care încalcă statul de drept

Publicat: 02 05. 2018, 16:42

Comisia Europeană a propus miercuri, oficial, printr-o decizie fără precedent, „restrângerea accesului la fondurile UE” pentru ţările membre care încalcă statul de drept, cu aplicare din următorul cadru financiar multianual, 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei forului comunitar la Bucureşti.

„O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă”, se arată în proiectul de buget comunitar pentru perioada 2021-2027.

De asemenea, președintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, a subliniat necesitatea acestui mecanism.

„Această zi este un moment important pentru Uniunea noastră. Noul buget reprezintă o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune nouă şi ambiţioasă, formată din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin propunerea de astăzi, am prezentat un plan pragmatic care arată cum să obţinem mai multe rezultate cu mai puţine resurse. Ţinând cont de contextul economic favorabil, avem un timp de respiro, ceea ce nu ne scuteşte însă de faptul că trebuie să facem economii în anumite domenii. Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acţionăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noştri.
Mingea este acum în terenul Parlamentului şi al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a afirmat Jean-Claude Juncker, potrivit comunicatului.

„Această propunere de buget este cu adevărat despre valoarea adăugată a UE. Investim şi mai mult în domenii în care un stat membru nu poate acţiona singur sau în care acţiunea comună este mai eficientă – fie că este vorba de cercetare, migraţie, controlul la frontiere sau apărare. Continuăm să finanţăm politicile tradiţionale, dar modernizate, cum ar fi politica agricolă comună şi politica de coeziune, deoarece beneficiem cu toţii de pe urma standardelor ridicate ale produselor noastre agricole şi a regiunilor care recuperează decalajele economice”, a declarat, la rândul său, Gunther H. Oettinger, comisarul responsabil pentru buget şi resurse umane.

În ansamblu, forul comunitar propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament (exprimate în prețurile din 2018) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul național brut al UE27.

Acest nivel al angajamentelor se traduce în 1105 miliarde de euro (sau 1,08 % din VNB) în credite de plată (în prețurile din 2018[2]). Aceasta include integrarea în bugetul UE a Fondului european de dezvoltare – principalul instrument al UE de finanțare a cooperării pentru dezvoltare cu țări din Africa, zona Caraibilor și Pacific și care în prezent este un acord interguvernamental. Dacă se ia în considerare inflația, acesta este comparabil ca dimensiune cu bugetul actual pentru perioada 2014-2020 (inclusiv Fondul european de dezvoltare).

Pe baza propunerilor din 2 mai 2018, Comisia va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector.

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European. Timpul constituie factorul esențial. Negocierile cu privire la actualul buget al UE au durat prea mult. Prin urmare, programe financiare cheie au fost întârziate și proiecte cu un real potențial de redresare economică au fost amânate.

„Prin urmare, este necesar să se acorde maximă prioritate negocierilor, fiind de dorit să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European și de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.
Comisia spune că va face tot ce îi stă în putere pentru a se ajunge rapid la un acord”, subliniază Executivul european în comunicat.