Comisia Europeană vrea să propună introducerea unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE. Până acum, un astfel de mecanism nu a obținut sprijinul necesar, dar excutivul comunitar speră ca de data asta să aibă o șansă dacă va urma soluțiile globale care ar urma să fie propuse de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Comisia vrea intruducerea noului sistem de impozitare din 2023, informeză Reuters.
Marți, Comisia Europeană urmează să prezinte un plan pentru modificarea modului de impozitare a companiilor din UE, pentru a-l adapta la actualul context în care afacerile sunt deseori transfrontaliere şi derulate pe Internet.
În paralel, statele membre ale OECD ar urma să cadă de acord, în iunie, asupra unui set de reguli globale cu privire la taxarea multinaţionalelor precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, precum şi un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global.
OECD speră astfel să oprească guvernele să mai concureze între ele prin reducerea impozitelor şi atragerea de investiţii, așa încât profiturile să poată fi taxate acolo unde sunt consumatori şi nu în locurile unde compania şi-a mutat sediul fiscal din motive de taxe reduse.
Iar Comisia Europeană vrea să folosească acordul la nivelul OECD pentru a exista un set de reguli mai uniforme cu privire la impozitarea companiilor din statele UE. Acum există 27 de sisteme diferite de impozitare.
„Viitorul acord global va marca un pas decisiv în reforma sistemului internaţional de taxare a companiilor. La nivelul UE, trebuie să ne folosim de acest progres şi să prezentăm o agendă la fel de ambiţioasă, care să asigure o impozitare corectă şi eficientă”, se arată într-un proiect de comunicat al Comisiei, ce ar urma să fie publicat marţi.
Executivul comunitar ar urma să propună ”Business in Europe: Framework for Income Taxation” (BEFIT), un set uniform de reguli de taxare a corporaţiilor valabil la nivelul întregii Uniuni, care ar permite taxarea aceloraşi lucruri de-a lungul blocului comunitar şi alocarea veniturilor din taxe la nivel naţional între state UE potrivit unei formule de calcul.
Comisia Europeană estimează că noile reguli vor reduce barierele în calea investiţiilor, vor diminua birocraţia, vor combate evaziunea fiscală şi vor sprijini crearea de locuri de muncă.
Executivul comunitar se află, însă, în fața unei misiuni dificile, căci stabilirea ratelor de impozitare e o prerogativă a parlamentelor naţionale, care o apără puternic.