Comisia Europeană, eforturi disperate pentru a salva Spațiul Schengen: “Răspândirea coronavirusului nu trebuie să ducă la închiderea frontierelor”

Publicat: 16 03. 2020, 17:35
Foto: pixabay

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a oferit linii directoare privind gestionarea frontierelor statelor UE în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a încurajat statele să coopereze și să nu ia decizii unilaterale. Luni după-amiază a a vut loc o videoconferință între comisarii competenți ai UE și miniștrii Sănătății și Transporturilor din cele douăzeci și șapte de state member.

Bruxelles-ul este angajat într-o cursă contra cronometru pentru a împiedica Europa să devină un continent de ziduri și granițe sub loviturile pandemiei.

„Coronavirusul este deja răspândit în toate țările, astfel încât închiderea frontierelor nu este cea mai bună modalitate de a-l opri”, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. Dimineața, președintele Ursula von der Leyen a avut o convorbire cu Angela Merkel și Emmanuel Macron la care a participat și președintele Consiliului European, belgianul Charles Michel. Ieri, Germania și-a închis majoritatea frontierelor, scrierepubblica.it.

În contextul în care șapre state au luat măsuri radicale privind închiderea frontirelor (Austria, Ungaria, Republica Cehă, Danemarca, Polonia, Lituania și Germania), Comisia Eurropeană transmire că libera circulație a mărfurilor este crucială pentru alimente, medicamente și materiale de protecție. De asemenea, Executivul European precizează că această măsură adduce perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ” care ar dăuna și mai mult economiei”.

Pentru a evita închiderea întregii Europa, Bruxelles-ul a prezentat guvernelor orientări, în speranța armonizării diferitelor decizii naționale și prevenirea prăbușirii definitive a spațiului Schengen.

Comisia recomandă controalele de sănătate la frontierele externe ale zonei de liberă circulație europeană, nu exclude controalele de sănătate de la cele interne, dar reamintește că cetățenii nu pot fi discriminați pe baza naționalității.

Bruxellesul solicită, mai presus de toate, „căi preferențiale” pentru trecerea medicamentelor și alimentelor. Nu uitați că certificările „fără Covid” nu sunt necesare pentru mărfuri.