COVID-19: Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole în contextul pandemiei

Publicat: 14 04. 2020, 08:13
Foto: Hepta - Zuma Press / Zhang Cheng

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole în contextul pandemiei de COVID-19 și a spus că evaluează modul în care decizia de la București ar putea afecta comerțul pe piața unică.

România a emis Ordonanța militră nr.8 care prevede printre altele interdicția vânzărilor de mărfuri, inclusiv grâu, porumb și zahăr, în afara Uniunii Europene. Guvernul român intenționează să permită în continuare comercializarea produselor alimentare în UE, dar cumpărătorii trebuie să demonstreze că nu sunt destinate exportului, scrie Bloomberg.

Comisia Europeană a declarat că nu există motive pentru a limita comerțul pe piața unică sau în afara acesteia. Restricțiile care reprezintă o „povară nejustificată” pentru exportatorii agricoli vor afecta securitatea alimentară, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Executivul Comunitar.

„Comisia nu are nicio informație care să indice faptul că România se confruntă sau se va confrunta curând cu deficiențe privind produsele agricole destinate consumului uman”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură. „Măsura luată pare să nu fie proporțională”, a precizat acesta.

Decizia a fost comentată pe larg de către Bloomberg

Despre decizia Guvernului de a bloca exportul de cereale luată joi seara în urma Ordonanței militare nr. 8 au scris și jurnaliștii de la Bloomberg care au realizat o amplă analiză despre acest subiect. Aceștia remarcă faptul că România a devenit prima țară care a întrerupt exporturile de cereale în timpul pandemiei coronavirusului, în afara statelor membre UE, deși măsura ce ar părea extremă este mai degrabă una simbolică.

România, cel de-al doilea mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, a recoltat și a vândut o mare parte din recolta sa în această perioadă a sezonului. Mai puțin de 1% din exporturile UE ar fi afectate, potrivit estimărilor făcute deconsultanți.

Pe de altă parte, jurnaliștii consideră că „acest lucru confirmă faptul că există preocupări cu privire la aprovizionare.” Totodată, Decizia Guvernului României ar putea sprijini și creșterile de prețuri ale grâului, mai arată jurnaliștii.

Ordonanța militară nr. 8, prezentată joi de ministrul de Interne

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat, săptămâna trecută, principalele prevederi din Ordonanța Militară nr. 8, care actualizează regimul de restricții din România.

Potrivit acesteia, pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produse din domeniile cerealelor și panificației, tot ceea ce ține de zona aceasta care se referă la reziduuri, inclusiv pentru alimentarea industriei sau a agriculturii.