Comisia Europeană a informat luni reprezentanţii statelor membre că nu este realizabilă introducerea unui plafon al preţului gazelor naturale ce nu afectează contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice pentru Reuters, potrivit digi24.ro.
La summitul de la finalul lunii octombrie, șefii de stat şi de guvern din UE au însărcinat Comisia Europeană să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate”, dar şi un „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”, pentru a crea o scădere a preţurilor.
Franţa, Spania şi Belgia, au cerut un plafon de preţ, iar statele membre, împreună cu Germania, au respins solicitarea, lucru ce a făcut necesară ataşarea mai multor condiţii suplimentare. Mai exact un eventual plafon ce nu afectează contractele pe termen lung, nu conduce la o majorare a consumului de gaze determină pe producători să îşi reorienteze livrările de gaze în alte direcţii.
„Acum, Comisia a spus că este imposibil să ai un plafon care îndeplineşte toate aceste criterii”, a explicat un diplomat citat de Reuters, adăugând că ambasadorii statelor membre la Bruxelles vor discuta vineri următorul pas.
Plafonarea preţului gazelor naturale a creat diviziuni în rândul statelor membre UE de multiple luni, când se caută modalităţi de răspundere la o gravă criză energetică ce cauzează o inflaţie record şi ar putea arunca blocul comunitar în recesiune.