Comisia Europeană boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE din cauza vizitelor efectuate de Viktor Orban în Rusia și în China

Comisia Europeană boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE din cauza vizitelor efectuate de Viktor Orban în Rusia și în China
Sursă foto: Hepta - DPA Images / Marton Monus

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția ungară a Consiliului UE ca răspuns la vizitele controversate pe care le-a efectuat premierul Viktor Orban la Moscova și Beijing, care au fost intepretate pe scară largă ca fiind un afront la adresa unității europene, relatează Euronews.com.

Comisia Europeană boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE

Speculațiile despre un posibil boicot au fost intense la Bruxelles după întoarcerea premierului ungar din vizitele efecutate în Rusia și China. Acum a venit și confirmarea oficială din partea Comisiei Europene.

„În lumina recentelor evenimente care marchează începutul președinției ungare (a Consiliului UE, n.r.), președinta (Ursula von der Leyen, n.r.) a decis să fie reprezentată Comisia Europeană doar la nivel de înalți funcționari publici în timpul reuniunilor informale ale Consiliului”, a anunțat, luni seară, purtătorul de cuvânt Eric Mamer.

„Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc”, a adăugat purtătorul de cuvânt, confirmând astfel că evenimentul major, care marchează începutul fiecărei președinții rotative, a fost anulat.

Viktor Orban, vizite controversate în Rusia și în China

În timpul vizitei pe care a efectuat-o recent la Moscova, Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și, potrivit premierului ungar, „pentru a începe dialogul cu privire la cea mai scurtă cale către pace”. Peste câteva zile, forțele ruse aveau să bombardeze un spital de copii din Kiev.

La Beijing, prim-ministrul Ungariei a lăudat „planul chinez de pace” al președintelui Xi Jinping, pe care UE l-a respins din cauză că se bazează pe o interpretare selectivă a dreptului internațional și șterge linia dintre agresor și agresat.

„China este singura putere mondială care a fost dedicată în mod clar păcii de la început”, declara Viktor Orban, sfidând preocupările occidentale în legătură cu contribuția Chinei la economia de război a Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:34 - Surse: Fost crainic al clubului Dinamo, reținut după ce ar fi agresat sexual un băiat de 16 ani
17:32 - Care este legătura stranie între Andreea Bălan și Andreea Antonescu? „Nu a fost nimic întâmplător în viață”
17:21 - I-au închis microfonul! Diana Șoșoacă, delir antivaccinist în Parlamentul European: „Se pare că nu v-a ajuns plandemia de Covid! Dumnezeu nu e vaccinat” (VIDEO)