Au existat în jur de 13.500 de solicitări de azil până în momentul actual care au fost „relocați” din Grecia și Italia, în contextul în care celelalte țări europene s-au angajat în septembrie 2015 să primească până la 160.000 în doi ani. Acest plan are ca scop demontarea solidarității UE cu migranții care fug de război și să reducă presiunea imensă asupra Atenei și Romei.
„Este de datoria noastră să le transmitem clar migranților, partenerilor noștri din terțe țări și concetățenilor noștri că, dacă oamenii au nevoie de ajutor, îi vom ajuta, dacă nu, ei trebuie să se întoarcă”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Ungaria, Austria și Polonia „refuză în continuare să participe la program”, iar Republica Cehă, Bulgaria, Croația și Slovacia „nu se implică decât într-o măsură foarte limitată”, a constatat Comisia.
„Statele membre ar trebui să utilizeze de asemenea posibilitatea de a plasa migranții în detenție dacă există riscul de sustragere și pentru perioadă suficientă pentru a fi în măsură să completeze procedura de returnare și readmisie”, a comentat comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos.
Bruxellesul a propus joi un „plan de acțiune” pentru a trimite înapoi într-o manieră mai sistematică migranții non-eligibili la dreptul de azil.
Executivul european își dorește accelerarea acordurilor de readmisie cu țări terțe și solicită „încheierea rapidă” a unor astfel de acorduri cu Nigeria, Tunisia și Iordania, dar și „angajarea unui dialog cu Marocul și Algeria”, potrivitagerpres.ro.