Comisia Europeană AVERTIZEAZĂ România! Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7: E dezamăgitor! Opriți schimbările din Justiție

Comisia Europeană AVERTIZEAZĂ România! Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7: E dezamăgitor! Opriți schimbările din Justiție
Foto: gov.ro

Așa cum anunțase încă de săptămâna trecută, Comisia Europeană a transmis o scrisoare Guvernului Dăncilă în care cere explicații privind noile modificări aduse Legilor Justiției, potrivit g4media.ro

Prim- vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, își arată “dezamăgirea” față de adoptarea OUG 7 și cere Executivului PSD-ALDE să oprească modificările.

Timmermans amintește că modificarea nu a fost discutată la întâlnirea pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă în data de 7 februarie.

Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general și MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă.

Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare.

Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări

Criticile venit de la Bruxelles vin după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la finalul ședinței de Guvern că au fost adoptate două ordonanțe de urgență vizând domeniul justiției. Una dintre ele aduce o serie de modificări la legile justiției.

O schimbare importantă anunțată deTudorel Toaderse referă la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public (procuror general, procuror șef DNA), posturi pentru care, potrivit legii inițiale, exista mandat fix de trei ani, care poate fi reînvestit. Noutatea din OUG adoptată marți de Guvern este că aceste funcții de rang înalt nu pot fi delegate. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`