Casa Albă a mai dat o lovitură aliaților europeni, partenerilor din întreaga lume și principiilor pieței libere. Donald Trump a anunțat introducerea, începând cu 2 aprilie, a unor tarife de 25% pentru toate mașinile importate în SUA. „Este începutul Zilei Eliberării în America”, s-a bucurat președintele SUA, arătând cu degetul către „țări care fac afaceri în țara noastră și ne iau locurile de muncă și averea”.
Printre aceste țări se numără partenerii istorici ai Statelor Unite. Din blocul european, Canada și Japonia. Toți neputincioși în fața furiei protecționiste a lui Trump. Misiunea în străinătate a șefului de cabinet al Ursulei von der Leyen, Björn Seibert, și a comisarului UE pentru comerț, Maroš Šefčovič, a fost în zadar. Cu doar câteva ore mai devreme, Šefčovič a scris: „24 de ore intense la Washington DC pentru discuții de fond” cu oficialii administrației americane, subliniind importanța „unui acord echitabil și echilibrat în loc de tarife nejustificate”, potrivit eunews.it.
În schimb, după ce prima rundă de tarife a intrat în vigoare pe 12 martie, a sosit un alt duș rece pentru UE. Amară a fost reacția lui von der Leyen, care, într-o declarație, a spus că „regretă profund” decizia lui Trump, reiterând că, în cele din urmă, „taxele sunt taxe – rele pentru afaceri, mai rele pentru consumatorii în egală măsură din SUA și Uniunea Europeană”. Liderul UE a confirmat, însă, o abordare prudentă, adoptată deja odată cu amânarea primelor măsuri europene de răzbunare – programate inițial pentru 1 aprilie – la jumătatea lunii viitoare: nu a existat niciun anunț-bombă de răspunsuri imediate, ci dorința de a „evalua” măsura impusă de Trump „împreună cu alte măsuri pe care Statele Unite le au în vedere în zilele următoare”.
În timp ce producătorii europeni s-au trezit în cădere liberă – Mercedes-Benz a pierdut 5,5%, Porsche 4,8, BMW 4,2, Wolkswagen 3,3, Stellantis până la 6% – Comisia Europeană și-a întins mâna către Washington. Sau poate, în acest moment, ar fi mai bine să spunem că a ales să întoarcă obrazul celălalt: „UE va continua să caute soluții negociate”, a spus von der Leyen, „protejându-și în același timp interesele economice.
Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Teresa Ribera, a anunţat joi că Executivul comunitar va analiza „cu atenţie” taxele pe care Statele Unite ale Americii le-au anunţat pentru sectorul auto global, pentru a se asigura că „va răspunde în consecinţă”, relatează agenţia de știri EFE, citată de Agerpres.
„Trebuie să vedem cum formulează cu exactitate ceea ce vor să facă şi să ne asigurăm că vom răspunde în consecinţă”, a spus Ribera, la sosirea la Consiliul miniştrilor Mediului din UE, de la Bruxelles.
Ribera şi-a exprimat regretul că administraţia americană a lui Donald Trump „provoacă daune” pieţei globale a sectorului auto prin impunerea de taxe de 25% începând cu aprilie, ceea ce a calificat drept „veşti foarte proaste”.
„Cred că sunt veşti foarte proaste. Regretăm că administraţia americană aduce daune bunei funcţionări a pieţei globale, în ceea ce priveşte gestionarea sectorului auto şi în a ne permite să putem concura în condiţii egale şi să impulsionăm inovarea”, a spus vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă şi, totodată, responsabilă cu Concurenţa.
Elon Musk, proprietarul Tesla și consilier apropiat al lui Trump, a recunoscut că mișcarea va avea un „efect deloc neglijabil” asupra prețului pieselor pentru mașinile sale din alte țări. Cu toate acestea, președintele republican este convins că această mișcare va duce la o schimbare a producției producătorilor de automobile către SUA. „Ne așteptăm să colectăm între 600 de miliarde de dolari și 1 trilion de dolari în doi ani”, a spus el.