Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu Sanofi, o companie farmaceutică, pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Prin acest contract, odată ce vaccinul se va dovedi sigur și eficient, Comisia ar dispune practic de cadrul necesar pentru a achiziționa 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre UE. În paralel, executivul comunitar continuă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri.
Vineri, Comisia Europeană a anunțat încheierea discuțiilor preliminare cu Sanofi pentru achiziționarea unui potențial vaccin anticoronavirus. Asta înseamnă că executivul comunitar va avea asigurate, pentru statele membre UE, 300 de milioane de doze, în cazul în care vaccinul își va dovedi eficiența. Europa investește într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, a precizat președinta C.E., Ursula von der Leyen.
„Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. (…) Suntem angajați în discuții avansate cu alte câteva societăți. Cu toate că nu știm, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investește într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporește șansele de a obține rapid un remediu eficace împotriva virusului”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Aceasta a precizat că executivul comunitar s-a angajat să srpijine accesul la un vaccin eficient și pentru statele mai vulnerabile, astfel încât toată lumea să poată ieși din criză.
La rândul ei, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a vorbit despre o abordare unitară la nivelul Uniunii Europene
„Anunțul de astăzi cu privire la încheierea discuțiilor preliminare cu Sanofi este primul pas important în direcția asigurării unui acces egal la vaccin pentru cetățenii noștri”, a insistat aceasta.
Comisia Europeană precizează, într-un comunicat, faptul că discuțiile preliminare sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență.
Comisia s-a angajat să se asigure că toți oamenii ce au nevoie de vaccin îl pot obține. Tocmai de aceea, din 4 mai, C.E. a colectat aproape 16 miliarde de euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri.
Pentru vaccinul candidat produs de Sanofi, urmează să se solicite de la EMA o autorizație de introducere pe piață în iunie 2021, după ce studiile clinice de fază III ar indica declanșarea unui răspuns imunitar promițător, mai precizează Comisia.
Miercuri, C.E. a anunțat că a semnat un contract cu Gilead și a cumparat doze de Remdesivir necesare pentru tratarea a 30.000 de pacienți cu forme severe de COVID-19. Tranșe din medicament vor fi puse la dispoziția statelor membre UE și a Marii Britanii chiar din luna august. Dana Spinanț, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a precizat că înțelegerea are o valoare de 63 de milioane de euro.
Compania americană Moderna și jucătorul britanic AstraZeneca au anunțat descoperiri potențiale ale unui vaccin care produce anticorpi.
Și compania chineză Sinovac Biotech s-a lăudat cu rezultate promițătoare în urma testelor preliminarii.
În Australia numeroase companii și grupuri au ajuns la stadiul clinic al testelor. Organizația Mondială a Sănătății monitorizează în special colaborarea dintre CSL și Universitatea din Queensland și Seqirus.
În Franța, Sanofi Pasteur a vorbit despre o accelerare a studiilor sale clinice cu compania GSK și acum speră ca 100 de milioane de doze din vaccinurile sale să fie gata până la sfârșitul lui 2020.
Comisia Europeană a avansat oferte de cumpărare nu doar către Sanofi, ci către companiile Moderna, Johnson & Johnson și firmele germane CureVac și BioNtech, în urma unei comenzi anterioare făcută către AstraZeneca.