Comisia Europeană a pierdut procesul privind transparența vaccinurilor, cu o zi înainte de votul pentru șefia instituției. Surse: Klaus Iohannis și-ar fi exprimat disponibilitatea de a candida în locul Ursulei von der Leyen

Comisia Europeană a pierdut procesul privind transparența vaccinurilor, cu o zi înainte de votul pentru șefia instituției. Surse: Klaus Iohannis și-ar fi exprimat disponibilitatea de a candida în locul Ursulei von der Leyen
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Angelika Warmuth

Comisia Europeană nu a oferit publicului un „acces suficient de larg” la contractele pentru vaccinurile împotriva COVID-19, este sentința dată de Curtea de Justiție UE, miercuri, cu o zi înainte de votul pe care urmează să îl primească Ursula von der Leyen în Parlamentul European pentru un nou mandat la șefia Executivului comunitar, transmite Politico. În cadrul PPE, Klaus Iohannis și-ar fi exprimat disponibilitatea de a candida în locul politicianei germane, potrivit G4Media.ro.

Comisia Europeană a pierdut procesul privind transparența vaccinurilor

Mult-așteptata decizie a Curții de Justiție a venit cu doar o zi înainte de votul pe care urmează să îl dea Parlamentul European pentru Ursula von der Leyen, care are nevoie de susținerea a cel puțin 361 de deputați pentru a fi reconfirmată la președinția Comisiei Europene.

Cazul a fost pus pe masă de un grup de eurodeputați ai Verzilor, care au formulat solicitări pentru a primi acces la contractele privind vaccinurile anti-COVID-19 și la diverse documente asociate astfel încât să înțeleagă mai bine acordul pe care l-au perfectat Comisia Europeană și producătorii de ser în 2021.

Comisia a fost de acord să ofere doar un acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau din rațiuni de intimitate. În replică, eurodeputații au decis să acționeze Comisia Europeană în instanță.

Miecuri, cea mai înaltă curte administrativă din UE a stabilit că decizia Comisiei Europene de a redacta secțiuni ale acordului conține „neregularități”. Executivul, spune Curtea de Justiție a UE, „nu a demonstrat că un acces mai larg la acele clauze ar submina într-adevăr interesele comerciale ale acestor întreprinderi”.

Klaus Iohannis și-ar fi exprimat disponibilitatea de a candida la șefia Comisiei Europene

PPE, din care face parte și Ursula von der Leyen, a organizat miercuri o ședință cu scopul de a pregăti un scenariu alternativ pentru eventualitatea în care politiciana germană ar primi joi un vot de respingere din partea Parlamentului European.

Sursele G4Media spun că liderii PPE ar fi sondat în grupul politic cine ar fi potențial candidat în locul actualei președinte a Comisiei Europene. Astfel, și-ar fi exprimat disponibilitatea prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic, dar și Președintele României, Klaus Iohannis. În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis ar fi respins oferta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)