Comisia Europeană a încheiat un contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziția de până la 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19

Publicat: 11 11. 2020, 15:30
Foto: hepta.ro/Bestimage / Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage

Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile Pfizer şi BioNTech pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze ale potențialului vaccin anti-COVID-19, informează Reuters. Anunțul reprezentanților Executivului comunitar vine la două zile după ce Pfizer a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă are o eficacitate de 90% în prevenirea infecției cu noul coronavirus.

Comisia Europeană anunță parafarea contractului cu Pfizer-BioNTech pentru achiziția vaccinului împotriva SARS-CoV-2

„Sunt foarte fericită să anunț acordul de astăzi cu compania europeană BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Conform contractului încheiat miercuri, cele 27 de state membre UE pot cumpăra 200 de milioane de doze din vaccinul împotriva SARS-CoV-2 și au opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze.

Procedura de achiziție va putea fi demarată numai după ce vaccinul va fi autorizat ca fiind eficient și sigur de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

PfizerșiBioNTechau anunțat că, până la sfârșitul lui 2021, ar putea produce peste 1,3 miliarde de doze, adică necesarul pentru vaccinarea a circa 650 milioane de oameni.

Când ar putea ajunge în România primele doze de vaccin

Livrarea primelor doze ar putea avea loc în luna decembrie, însă ținând cont de politica unitară de la nivelul UE, conform căreia dozele de vaccin vor fi trimise în același timp către toatre statele membre, cel mai probabil, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat dePfizerva ajunge în România la începutului 2021.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a calificat drept o ”veste extraordinară” știrea privind eficiența vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, însă a atras atenția asupra faptului că necesittea de depozitare a serului la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica foarte mult procesul de vaccinare, mai ales în zone precum Asia sau Africa.

Până acum UE a mai parafat acorduri de aprovizionare cu un potențial vaaccin anti-COVID-19 cu companiile AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson și a purtat discuții preliminare cu reprezentanții Moderna, CureVac și Novavax.

Klaus Iohannis: Să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă

Despre potențialul vaccin anti-coronavirus a vorbit și președintele Klaus Iohannis în conferința de presă pe care a susținut-o marți searî, la Palatul Cotroceni.

”Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri. Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora. Am discutat astăzi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens. Precizez din nou că de vaccin va beneficia inițial personalul, tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală”, a declarat Klaus Iohannis.