Comisia Europeană a încheiat discuții preliminare cu societatea BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19

Publicat: 09 09. 2020, 17:20
Foto: pixabay.com

Comisia Europeană anunță că a încheiat o serie de discuții preliminare cu un al șaselea producător, în vederea achiziționării unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus. Este vorba despre societate germană BioNTech-Pfizer, iar contractul avut în vedere prevede achiziția, în primă instanță, a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, cu posibilitatea cumpărării altor 100 de milioane de doze, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a încheiat discuții preliminare cu un al șaselea producător al unui posibil vaccin anti-coronavirus: BioNTech-Pfizer

Potrivit discuțiilor dintre reprezentanții Executivului comunitar și reprezentanții producătorului german, contractul ar urma să prevadă și posibilitatea ca toate statele membre UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursulavon der Leyen, susține că, în aceste condiții, șansele cetățenilor europeni de a avea la dispoziție un vaccin sigur și eficient sunt din ce în ce mai mari.

„Sunt încântată să anunț încheierea discuțiilor cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze de viitoare vaccinuri împotriva coronavirusului. Este cea de-a șasea companie din domeniul farmaceutic cu care am finalizat discuțiile sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record. Șansele noastre de a dezvolta și folosi un vaccin sigur și eficace sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europenii de aici de acasă, cât și pentru restul populației mondiale.Dacă vrem să eliminăm coronavirusul oriunde, trebuie să-l eliminăm peste tot”, a declarat șefa Executivului european.

La rândul său, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, StellaKyriakides, a afirmat că discuțiile purtate cu compania germană reprezintă un nou pas în direcția consolidării portofoliului de potențiale vaccinuri anti-COVID-19.

”Discuțiile finale de astăzi cu BioNTech-Pfizer reprezintă încă un pas important în direcția realizării unui portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri.Acesta a fost obiectivul Strategiei UE în materie de vaccinuri, pe care îl îndeplinim. Credem cu optimism că printre aceste potențiale vaccinuri se va găsi unul sigur și eficace, care să ne ajute să înfrângem pandemia de COVID-19”, a precizat StellaKyriakides.

Cu ce alte companii farmaceutice a purtat discuții Comisia Europeană

Până acum, Comisia Europeană a mai purtat discuții în vederea achiziționării unui vaccin anti-coronavirus cu Sanofi-GSKla 31 iulie,Johnson & Johnsonla 13 august,CureVacla 18 august șiModernala 24 august și a semnat un prim contract cuAstraZeneca, contract care a intrat în vigoare pe 27 august.

BioNTech colaborează cu societatea americană Pfizer în vederea dezvoltării unui nou vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm), care ”joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care direcționează celulele din organism să producă proteine care pot preveni sau combate bolile”, notează sursa citată.

Discuțiile preliminare finalizate cu producătorul german au ca scop stabilirea unui „angajament prealabil de achizițiecare urmează să fie finanțat prinInstrumentul pentru sprijin de urgență, care dispune de fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de societăți diferite”.

De asemenea, aceste discuții se înscriu în direcția implementăriiStrategiei europene în materie de vaccinuri, care a fost adoptată pe 17 iunie 2020 și care ”urmărește să asigure accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni”.

Între timp, gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că întrerupe procesul de testare al vaccinului pentru COVID-19, după ce unul dintre participanții la studiu, din Marea Britania a dezvoltat o reacție neașteptată. Reprezentanții companiei spun, totodată, că este vorba doar despre o procedură standard, de siguranță ce se aplică în astfel de situații.