Comisia Europană exclude orice fel de înțelegere cu Guvernul Ungariei care să-i permită accesarea fondurilor din PNRR
Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová, a exclus orice fel de înțelegere politică între guvernul ungar și Comisie, care ar viza acordarea banilor din PNRR în schimbul revizuirii bugetului, dar dacă guvernul poate corecta deficiențele , nu vor exista obstacole în calea plății fondurilor.
Într-un interviu acordat Europa Liberă, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu democrația și respectarea drepturilor fundamentale a negat categoric că organismul ar încheia o înțelegere politică cu guvernul ungar, deschizând robinetele de bani în schimbul acceptării revizuirii cadrului financiar multianual. „Nu va exista o astfel de înțelegere. Mai degrabă, este un proces de evaluare tehnică, în timpul căruia trebuie să insistăm ca ei să pună în aplicare tot ceea ce au întreprins”, a declarat Věra Jourová, excluzând orice posibilă grupare.
Comisarul i-a amintit în interviu: scopul comisiei prin blocarea plăților a fost ca Ungaria să realizeze reformele necesare în sistemul judiciar și activitățile parchetului. „De ce? Pentru ca atunci când transferăm banii, să fim siguri că țara va putea acționa împotriva fraudei și corupției”, a subliniat el. El a adăugat că mai există o condiție, și anume ca țara să asigure protecția drepturilor fundamentale.
Jourová consideră că guvernul face în prezent eforturi pentru a convinge Comisia să corecteze ceea ce este cerut și așteptat de Bruxelles. „Dacă acest lucru va reuși, putem transfera banii”, a subliniat ea.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei, în spatele procesului nu există o ideologie, este vorba mai mult de muncă tehnică și juridică. Întrebată dacă consideră că eforturile guvernului ungar sunt convingătoare, ea a răspuns: eforturile vizează aducerea resurselor în Ungaria.
„Sunt convinsă că guvernul vrea să vadă banii plătiți. De aceea lucrează la reforme. Trebuie să luăm decizia noastră, nici nu știu, în următoarele câteva săptămâni”, a subliniat ea.
Věra Jourová credea că în Slovacia, unde au avut loc recent alegeri parlamentare, dezinformarea și propaganda rusă au căzut pe un teren fertil, deoarece mulți oameni de acolo cred că Rusia este pe partea bună a istoriei. Prin urmare, a fost mult mai ușor să le adresezi și să le influențezi opinia. „Nu văd un sol la fel de fertil în Polonia. Acolo, starea de spirit și atitudinea publicului față de Rusia sunt diferite”, a menționat ea, referindu-se la alegerile parlamentare de duminică din Polonia.
Într-o scrisoare, președinții a două comisii ale Parlamentului European au protestat față de rapoartele de presă despre dezghețarea fondurilor UE maghiare
În interviu, vicepreședintele a vorbit și despre faptul că așa-numitul pachet de protecție a democrației, care inițial era planificat să fie prezentat în vară, probabil va ieși anul acesta. Propunerea urmărește să creeze transparență în ceea ce privește instituțiile și organizațiile civile care fac lobby asupra UE în numele țărilor terțe.
„Vrem pur și simplu să vedem ce fel de contracte există între țările terțe și entitățile juridice europene menite să influențeze procesul decizional politic”, a spus ea. În același timp, Jourová a respins teama unor ONG-uri europene că UE ar dori să eticheteze țările și ONG-urile ca niște autocrații. „Nu pregătim o listă albă sau neagră a țărilor terțe care încearcă să influențeze sfera informațională și politică europeană, dar ne dorim transparență”, a menționat ea.