Comisia de la Veneția critică Legea ucraineană a minorităților

Comisia de la Veneția critică Legea ucraineană a minorităților
Sursa foto: Pixabay

Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a criticat  Legea minorităților naționale adoptată de către Ucraina. Organul consultativ al Consiliului Europei recomandă „revizuirea unor prevederi”.

Cele mai multe recomandări vizează utilizarea limbii minorităților naționale, prevăzută în articolul 10 al Legii, relatează cotidianul Evropeiska Pravda, citat de G4media.ro.

Comisia de la Veneția solicită să se extindă dreptul de a organiza evenimente în limbile minorităților în cazul tuturor persoanelor și să se elimine obligația de a se oferi simultan o traducere în limba ucraineană „sau cel puțin să se revizuiască acest lucru în lumina principiului proporționalității”.

O chestiune importantă, care este legată de situația minorității române din Ucraina, este cea a trecerii, de la 1 septembrie, la noul sistem de învățământ, care prevede creșterea – în învățământul gimnazial și liceal – cotelor materiilor de studiu în limba ucraineană, gradual, ajungîndu-se ca în ultimul an de liceu ponderea materiilor în ucraineană să fie de cel puțin 80%.

În acest caz, Comisia de la Veneția face o recomandare separată în care solicită o amânare a transferului la acest sistem de învățământ și prelungirea perioadei de tranziție.

Experții Consiliului Europei cer, de asemenea, să se revizuiască obligațiile legate de publicarea de cărți în limbile minorităților naționale, să se clarifice chestiunea traducerii în limba minorității a „inscripțiilor denumirilor oficiale și a informațiilor generale ” și să se adopte o metodologie privind utilizarea limbilor minorităților naționale în relația cu autoritățile publice (în prezent, legea prevede că acest lucru ar trebui să fie elaborat de către guvern).

Recomandările se referă, de asemenea, la revizuirea altor legi, în special în ceea ce privește „restricționarea libertății de utilizare a limbii minorităților și tratamentul diferențiat al limbilor minoritare” și dreptul de a avea acces la mass-media în limbile minorităților prin eliminarea cotelor lingvistice din legea care reglementează domeniul mass-media.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO, GALERIE FOTO)