Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban, pentru a primi aprobarea PE

Comisarul UE desemnat de Ungaria se delimitează de politica guvernului Viktor Orban, pentru a primi aprobarea PE
Foto: news.artnet.com

Conservatorul ungar Tibor Navracsis, comisar european desemnat pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, a sugerat o delimitare de politica autoritară promovată de Guvernul condus de Viktor Orban, pentru a încerca să obţină luni aprobarea Parlamentului European.

Considerat un apropiat al lui Orban, Tibor Navracsis, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor, înainte de a obţine aprobarea comisiei de specialitate din Parlamentul European.

„Libertatea şi pluralismul presei sunt esenţiale pentru societatea democratică. Regret că, în unele cazuri, Guvernul ungar, din care nu mai fac parte, nu a acordat suficient de multă importanţă acestui aspect important”, afirmă comisarul desemnat, relatează AFP.

„În anumite aspecte”, proiectul de lege privind presa, pe care Ungaria a fost nevoită să-l modifice la presiunile UE, „nu reflectă opiniile mele personale”, a adăugat el.

„Nu voi urma instrucţiuni din partea niciunui guvern şi instituţie şi mă voi abţine de la orice acţiune incompatibilă cu îndatoririle mele”, a mai spus acesta.

El nu a reuşit să obţină aprobarea Comisiei pentru Cultură din Parlamentul European, în lipsa unei delimitări faţă de derivele democratice reproşate Ungariei în privinţa controlului asupra presei, justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale.

Comisia urmează să se pronunțe luni seară asupra nominalizării sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`