Comisarul european Dacian Cioloș: Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al agricultorilor. Iresponsabilitatea pune lacătul pe ferme

Comisarul european Dacian Cioloș: Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al agricultorilor. Iresponsabilitatea pune lacătul pe ferme
Comisarul european Dacian Cioloș afirmă că laptele vărsat pe câmp zilele trecute de agricultorii din România reprezintă gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza "iresponsabilităţii...

Comisarul european Dacian Cioloș afirmă că laptele vărsat pe câmp zilele trecute de agricultorii din România reprezintă gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza „iresponsabilităţii altora”.

Oficialul european susține că producătorii români de lapte sunt victimele unei ofensive privind calitatea şi siguranţa produselor locale.

„Producătorii de lapte români culeg, în covârşitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele câtorva săptămâni în care consumatorii au fost bombardaţi cu informaţii despre scandaluri legate de calitatea şi siguranţa produselor româneşti. Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al unor oameni care şi-au făcut treaba corect şi care se văd în situaţia de a pune lacătul pe ferme din cauza iresponsabilităţii altora”, a declarat comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Mediafax.

Dacian Cioloş spune că  „fără consumatori încrezători în ceea ce cumpără, agricultorii oneşti nu au nicio şansă” şi că această „situaţie nfericită” obligă la căutarea de soluţii.

În plus, comisarul european susține că problema încrederii în produsele românești trebuie tratată direct, printr-un „sistem agroalimentar local”.

Comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat faptul că în România „încrederea consumatorilor se construieşte încă în mare parte pe activitatea şi pe legitimitatea autorităţilor de control”, condiţie necesară, dar nu suficientă.

„Mie mi se pare esenţial ca sectorul însuşi să dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care să-l protejeze, şi să comunice în mod convingător, sistematic, societăţii, consumatorului român, despre existenţa, funcţionarea şi soliditatea acestor mecanisme. Este în interesul producătorilor agricoli ca trişorii, neglijenţii, iresponsabilii, în netă minoritate printre ei, să fie eliminaţi. Ei înşişi trebuie să fie mai vigilenţi decât autorităţile de control ale statului. Dacă unul trişează, suferă toţi, iar încrederea există numai acolo unde există o garanţie a onestităţii, clar asumată”, a mai declarat Cioloş.

Comisarul european a mai spus că, în complementaritatea sistemului de autocontrol „elaborat şi formalizat” de către fermieri poate fi creat „un brand de origine, voluntar asumat de producători, un brand românesc”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`