Comisarul european al Franței, Thierry Breton, a demisionat în urma unei discuții cu von der Leyen: Comisia UE este ca o combinație între serialul Succesiunea și Game of Thrones

Comisarul european al Franței, Thierry Breton, a demisionat în urma unei discuții cu von der Leyen: Comisia UE este ca o combinație între serialul Succesiunea și Game of Thrones
Sursa foto: Comisia Europeană

Thierry Breton, care fusese numit pentru al doilea mandat, a citat „guvernanța discutabilă” a executivului UE condus de Ursula von der Leyen.

Comisia nu a comentat plecarea lui Breton

Breton, care era responsabil de piața unică și politica industrială a UE, și-a anunțat demisia imediată într-un post pe X, luni dimineață.
Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a numit pe Breton pentru al doilea mandat de comisar UE în iunie, arată The Guardian.

Dar Breton a spus în scrisoarea sa de demisie că von der Leyen i-a cerut să-și retragă numele „din motive personale pe care în niciun caz tu [von der Leyen] nu le-ai discutat direct cu mine”.

„În lumina acestor evoluții recente – o altă mărturie a unei guvernări îndoielnice – trebuie să trag concluzia că nu-mi mai pot exercita atribuțiile”, a adăugat el.

Breton și-a anunțat demisia cu un strop de teatralitate, postând pe X o ramă de tablolu goală atârnată pe un perete. „Vești de ultimă oră: portretul meu oficial pentru următorul mandat al Comisiei Europene”, a scris el, iar scrisoarea sa de demisie a fost postată într-o postare separată.

Anunțul se adaugă la dezordinea legată de numirea echipei de top a lui von der Leyen, care deja întârzie. Căutând o formație mai echilibrată în funcție de gen, von der Leyen a declanșat din neatenție o dispută politică în Slovenia, după ce a făcut presiuni asupra guvernului pentru a retrage un candidat de sex masculin.

Ea ar urma să dezvăluie detalii despre următoarea comisie, care are un mandat de cinci ani, după întâlnirile de marți cu europarlamentari importanți.

Echipa ei este formată din 27 de comisari UE, câte unul din fiecare stat membru, care vor fi, în mod colectiv, responsabili de aplicarea legislației UE care acoperă o serie de domenii, inclusiv mediu și climă, politică industrială și economică, afaceri externe, migrație, agricultură și pescuit.

Breton a fost unul dintre cei mai importanți comisari ai lui von der Leyen

Breton a fost unul dintre cei mai importanți comisari ai lui von der Leyen, care s-a luptat cu companii de tehnologie din SUA, cum ar fi X și Meta, în privința reglementărilor pentru a reduce efectele nocive ale internetului și a supravegheat măsurile de creștere a producției de muniție a UE în lumina războiului din Ucraina.

Rym Momtaz, redactorul-șef al publicației Strategic Europe a thinktank-ului Carnegie Europe, a scris: „N-a dispărut dragostea dintre von der Leyen și Breton, dar această componență a comisiei UE este ca o combinație între serialul Succesiunea și Game of Thrones”.

Fost director de afaceri, Breton nu s-a temut să-și critice șefa. El s-a alăturat altor colegi importanți anul trecut criticând decizia lui von der Leyen de a numi un coleg german al partidului Uniunea Creștin Democrată într-un rol de conducere pentru care se spunea că este mai puțin calificat decât alții.

Când von der Leyen a candidat pentru realege în acest an, Breton s-a întrebat dacă ar trebui să obțină un al doilea mandat. „Este posibil să-i (re)încredințăm conducerea Europei PPE pentru încă cinci ani?” a scris el pe X după ce Alianța Partidului Popular European de centru-dreapta i-a dat lui von der Leyen o majoritate zdrobitoare atunci când a selectat-o ​​drept candidată. „PPE însuși nu pare să creadă în candidatul său”, a scris el.

Von der Leyen, care a fost renumită de liderii UE și realesă de Parlamentul European pentru al doilea mandat, s-a confruntat de mult timp cu acuzații că este distantă, lipsită de transparență și nu reușește să implice colegii de rang înalt în luarea deciziilor UE.

Susținătorii subliniază recordul ei de sprijin pentru Ucraina și crearea unui fond de recuperare post-Covid, dar scrisoarea lui Breton se va adăuga criticilor cu privire la metodele ei de lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)