Un comisar european e de părere că țările UE trebuie să-și protejze companiile de o eventuală preluare de către China

Publicat: 14 04. 2020, 08:39
Foto: pixabay

Țările europene ar trebui să cumpere acțiuni la companii pentru a contracara o eventuală preluare de către China, a afirmat Comisia Europeană, într-un efort ce pare menit să protejeze afacerile din UE pe fondul pandemiei de coronavirus.

Multe companii, vulnerabile în fața Chinei

Potrivit Euronews, reprezentanții anumitor companii s-au temut de multă vreme că ar putea fi vânați de rivalii chinezi, dar impasul economic cauzat de pandemia de COVID-19 și căderea accelerată a prețurilor de pe întregul continent au crescut vulnerabilitatea afacerilor în fața potențialelor oferte străine.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a spus pentru Financial Times: „Nu avem nicio problemă cu statele care acționează ca un participant la piață atunci când trebuie – dacă au contribuit și ele într-o companie, dacă vor să evite o preluare de acest gen. Este foarte important să se conștientizeze că există un risc real, pentru că firmele vulnerabile ar putea deveni obiectul unei preluări. Acum situația este scoasă și mai tare în lumină, trebuie să lucrăm cu adevărat intens. Aceasta este una dintre principalele noastre priorități.

Firmele vulnerabile din UE trebuie să fie protejate de o eventuală preluare

Blocul comunitar lua în calcul anumite schimbări încă din perioada premergătoare pandemiei de coronavirus. Deși acum sunt șanse mici pentru acțiuni imediate, Vestager a subliniat că dorește implementarea de reglementări cu caracter de descurajare, iar acestea ar putea fi create „cât de repede posibil”.

Concret, schimbarea ar viza corporațiile deținute sau sprijinite de guvernele non-UE. Totuși, orice propunere trebuie să fie dezbătută și abia mai apoi să fie ratificată de către Parlamentul European.

UE a promis scheme de ajutor flexibile, care le vor permite statelor membre să evite falimentul și chiar să naționalizeze anumite afaceri, care intraseră într-un risc de închidere odată cu impasul economic provocat de criza coronavirus.

Statele UE sunt, în mare parte, marcate și ele de restricțiile specifice pandemiei de COVID-19, astfel că activitatea economică a fost, în multe dintre ele, paralizată. Per total, „bătrânul continent” a întregistrat circa 907.000 de cazuri de COVID-19 și a raportat peste 80.000 de decese, potrivit ultimelor date centralizate de Worldometer.

Spania este statul european cu cele mai multe îmbolnăviri, peste 170.000, în timp ce Italia are cel mai numeros bilanț al deceselor, care a depășit 20.000. Franța resimte și ea din plin efectele pandemiei de COVID-19, cu aproape 137.000 de îmbolnăviri și 15.000 de decese.