Comandantul-șef al armatei ucrainene critică decizia lui Zelenski de a demite șefii centrelor de recrutare

Comandantul-șef al armatei ucrainene critică decizia lui Zelenski de a demite șefii centrelor de recrutare
Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Tensiunile dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, devin tot mai vizibile. Luni, acesta din urmă a criticat decizia șefului statului de a-i demite pe șefii birourilor militare regionale.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care un echipament de ascultare a fost găsit într-un birou în care Zalujnîi urma să se mute. Microfoane au fost descoperite și în birourile subalternilor săi.

Valeri Zalujnîi, critici pentru Volodimir Zelenski

În luna august, Zelenski a concediat toți șefii regionali de recrutare militară. El a spus atunci că o anchetă a scos la iveală acte grave de corupție – faptul că unii s-au îmbogățit ilegal, permițând plecarea din țară a mai multor bărbați care aveau interdicție de ieșire, dată fiind starea de război și necesitățile de mobilizare.

Întrebat dacă decizia de demitere a șefilor regionali de recrutare a afectat mobilizarea, Zalujnîi a răspuns: „Aceștia erau profesioniști, știau cum să facă asta și au dispărut”, informează Reuters, care citează Interfax Ucraina.

De asemenea, întrebat recent despre planul Ministerului Apărării de a stimula recrutarea militară, Zalujnîi a spus că vechiul sistem ar trebui reintrodus.

La începutul acestei luni, presa ucraineană a scris că Volodimir Zelenski l-ar „ocoli” pe comandantul-șef Valerii Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, fapt ce ar îngreuna capacitatea acestora din urmă de a conduce forțele armate. Totuși, Mihailo Podoliak, consilier al lui Zeleneski, a afirmat că nu se impune demiterea lui Zalujnîi.

De asemenea, Financial Times a scris că optimismul lui Volodimir Zelenski creează o ruptură între echipa sa și conducerea armatei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”