Comandantul Flotei a 6-a a SUA: Forțele navale ale SUA vor să asigure o prezență aproape permanentă în Marea Neagră
Comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiralul James Foggo, a declarat miercuri că forțele navale ale SUA încearcă să asigure o prezență aproape permanentă în Marea Neagră, în baza dreptului la libera navigație în apele internaționale, informează agenția TASS. Declarația a fost făcută în contextul desfășurării exercițiului Sea Breeze-2015, sub egida NATO, în Marea Neagră, la care participă și distrugătorul USS Donald Cook.
Viceamiralul James Foggo ținut să precizeze că exercițiile Sea Breeze ”se desfășoară într-o situație geopolitică diferită de cea care a fost în trecut”, referindu-se la conflictul cu Ucraina și la relațiile tensionate cu Rusia.
”Desigur, e un pic mai tensionat”, a declarat înaltul responsabil militar american.
În acest context, Foggo a precizat că este un lucru important și pozitiv faptul că o navă de război rusă a răspuns după toate regulile la salut atunci când s-a întâlnit cu distrugătorul american
Donald Cook, care intrase în Marea Neagră pentru exercițiile Sea Breeze.
”E mai bine decât a fost înainte”, a spus viceamiralul, menționând că marina rusă a ignorat de mai multe ori în ultimul timp salutul la întâlnirea cu nave de război americane.
O îmbunătățire a relațiilor ruso-americane a intervenit după ce o delegație a marinei ruse a efectuat o vizită în iunie la cartierul general al Flotei a 6-a americane din Napoli, a apreciat Faggo.
Oficial, întâlnirea a avut loc la baza navală Capodichino, fiind dedicată punerii în aplicare a Acordului interguvernamental privind prevenirea incidentelor în largul mării și în spațiul aerian de deasupra acesteia. Acest document a fost semnat în 1972 de Moscova și Washington și de atunci ajută la prevenirea ciocnirilor pe mare, între nave de război și avioane din cele două țări.
În acest context, James Faggo a sugerat că marina rusă și americană ar putea să adopte pentru Marea Neagră un cod de conduită similar celui în vigoare în Oceanul Pacific.
11 state, printre care și România, participă la exercițiile Sea Breeze care au început marți.
Antrenamentele vizează apărarea antiaeriană și operațiunile de căutare și salvare pe mare.