Colonel (r) Ion Petrescu, despre situația din Israel. Când ar urma să aibă loc ofensiva terestră: „S-ar putea să asistăm la două faze ale contraofensivei” (VIDEO)

Colonel (r) Ion Petrescu, despre situația din Israel. Când ar urma să aibă loc ofensiva terestră: S-ar putea să asistăm la două faze ale contraofensivei (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar,  a avut o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, unde a comentat situația din Israel și a spus cam ce ar putea urma să se întâmple în perioada următoare.

“În ce privește Iordania, acesta este un stat aliat al Statelor Unite ale Americii. Se află și o bază militară aeriană în interiorul unei baze militare aeriene iordaniene. Se cunoaște relația specială dintre șeful statului iordanian și oficialii americani, iar vizita lui Antony Blinken e de bun augur, pentru că voia să audă și de la șeful Autorității Palestiniene din Cisiordania, care e punctul de vedere privind situația aceasta aproape imposibilă, care a fost creată de luptătorii Hamas. Practic, niște criminali care ar trebui să răspundă pentru crimele lor de război, pentru care nu au nicio scuză. Crimele făcute după ce au atacat, de o manieră lașă, în opinia mea, statul israelian.

Ceea ce asistăm acum este, mai precis, pregătirea pentru viitoarea contraofensivă. Aceasta va începe în momentul în care populația palestiniană din nordul Gaza va fi total evacuată în urma apelului făcut de oficialii israelieni ca să se deplaseze în sudul arealului Gaza.”

Ion Petrescu a fost întrebat dacă punerea în aplicare a acestui apel de evacuare este realistă, ținând cont de numărul imens de oameni care trebuie relocați.

„Din perspectiva militară e realistă solicitarea armatei israeliene, pentru că în zona în care va acționa armata israeliană, populația palestiniană este într-o densitate foarte mare și ca să vă spun, așa, un reper echivalentul efectivelor a 2 divizii, deci, circa 20.000 de palestinieni se află pe un areal, sigur, cu edificii de circa o milă pătrată. Asta înseamnă o densitate foarte mare, o densitate mai mare ca alte orașe din Orientul Mijlociu sau din statele vecine Israelului. Ca să poți să faci acțiuni de cercetare în clădirile respective, să depistezi luptătorii Hamas, ai nevoie de libertate de acțiune, deci să nu ai în raza armei tale cetățeni civili nevinovați.

Să nu uităm modul în care au acționat acești criminali, care s-au războit cu femeile, cu copiii, cu bătrânii. N-au nicio scuză pentru ce au făcut. Acum, în mod firesc, se trece la acțiune a statului israelian de demantelare a acestei organizații și de scoatere din zonă a luptătorilor care au mai rămas încă acolo ca să-și apere credința lor islamică.”

Colonelul în rezervă a spus și la ce ne-am putea aștepta în următoarele ore în privința unei posibile ofensive terestre a Israelului.

“Abia în momentul în care populația palestiniană din zonă va evacua zona, atunci armata israeliană va interveni. De altfel, în acest sens, la conferința de presă comună a ministrului israelian al Apărării cu șeful Pentagonului, s-a reiterat de către oficialul american necesitatea ca să se ia măsuri, să nu fie pierderi colaterale, să nu fie victime civile, și s-a reamintit faptul că Statele Unite ale Americii și Israelul sunt state democratice. Deci în virtutea faptului că respectă democrația, trebuie să aibă și prudență în protejarea civililor care sunt afectați de prezența lor în zona de război, pentru că este un război. Sigur că e un război atipic, deoarece atacul a fost neanunțat, nedeclarat și înfăptuit cu o cruzime pe care o știți.”

Analistul militar a spus și cum ar trebui să răspundă Europa crizei umanitare din Orientul Apropiat și la ce să ne așteptăm după tot ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și ce facem cu migranții care vin pe mare sau pe uscat.

“Sunt două chestiuni distincte în ceea ce privește atitudinea Europei. S-a anunțat că Ursula von der Leyen și un alt oficial al Uniunii Europene se vor deplasa în Israel pentru a discuta cu autoritățile israeliene concret cu ce ar putea să vină pe plan umanitar, desigur, Uniunea Europeană, în ajutorul statului Israel. S-a creat acolo o situație care înseamnă la o populație masiv deplasată, necesitatea de a fi asigurate adăposturi, curent electric, apă, medicamente și, sigur, de a răspunde altor nevoi care pot apărea. Referitor la Europa, România a fost o pildă de primire civilizată a refugiaților din Ucraina, aflată și acum în stare de război cu Federația Rusă, care a trimis acolo trupe de ocupație. La nivelul realităților de acum, eu cred că fiecare stat care a ajutat Ucraina și a primit cetățeni ucrainieni pe teritoriul său, statele respective au aplicat legislația națională în vigoare, dar și prevederile europene, care indică o grijă față de cei care au venit cu familiile descompletate, fără capii de familie, numai cu mamele, numai cu bunicii, cu copiii mici. E o situație prin care numai cei care sunt afectați de o asemenea dramă o pot înțelege. Noi ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina cu înțelegere și s-a văzut la recenta vizită a președintelui ucrainean că, atât Președintele României, cât și președintele Ucrainei au avut mesaje echilibrate de analizare a relațiilor bilaterale și mai ales a determinării României de a ajuta în continuare Ucraina să depășească această fază de confruntare cu speranța că vor reuși, acolo, pe frontul de est să recupereze măcar parțial teritoriul pe care se află încă trupe ruse.”

Ion Petrescu a fost întrebat cam în cât timp ne-am putea aștepta să se întâmple această ofensivă terestră, în Israel.

„În funcție de cum se retrag destul de încet civilii palestinieni din zona indicată de armata israeliană, probabil în cursul acestei seri, dacă nu intervin surprize.

Și mai e o chestiune, s-ar putea să asistăm la două faze ale contraofensivei, una să fie făcută cu forță pentru operațiuni speciale, în localitate, adică unități specializate în lupta în localitate, și alta să fie cu blindate direct împotriva pozițiilor depistate ale Hamas-ului, adică a unor tabere improvizate, unor piese de artilerie dispuse în locuri în afara localităților, pentru că văd că sunt reluate cu obstinație secvențele cu blindatele armatei israeliene. Ele nu vor merge prin oraș, deci vor ataca direct poziții ale Hamas -ului acolo unde sunt.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)