Coloană de mașini prevăzute cu turela „Anubis”, de fabricație românească, filmată în Ucraina
O nouă înregistrare publicată pe rețelele de socializare arată o coloană de vehicule militare furnizate de Turcia trupelor ucrainene.
Potrivit unui cont de Twitter, denunit Ukraine Weapons Tracker, care s-a specializat în furnizarea și difuzarea de imagini cu tehnică de luptă folosită pe frontul din Ucraina – blindatele turcești sunt dotate cu turela teleoperabilă Pro Optica „Anubis” care poate folosi mitraliere ușoare sau grele și care e prevăzută inclusiv cu o cameră termală cu sistem de ochire în infraroșu.
Muniție fabricată în România folosită de armata ucraineană
Potrivit imaginilor distribuite pe contul de Twitter menționat anterior, blindatele turcești sunt dotate cu turela teleoperabilă Pro Optica „Anubis” care poate folosi mitraliere ușoare sau grele și care e prevăzută inclusiv cu o cameră termală cu sistem de ochire în infraroșu.
Până în acest moment, autoritățile române au refuzat să recunoască public dacă România ajută Ucraina din punct de vedere militar.
Filmulețul care durează în jur de un minut, arată 12 astfel de vehicule care circulă pe o șosea într-o zonă neprecizată din Ucraina.Turcia a oferit Kievului cel puțin 50 de astfel de mașini blindate în vara anului trecut.
Ministrul economiei respinge afirmațiile
În luna decembrie, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a respins afirmațiile conform cărora România a trimis arme Ucrainei, menționând că la nivelul instituției pe care o conduce, nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniție produse în țara noastră, scrie bzi.ro.
Reacția oficialului român au venit după ce șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, indicase România drept unul dintre principalii furnizorii de armament pentru Ucraina, alături de SUA, Marea Britanie și Polonia.
În luna octombrie, pe rețelele sociale au apărut imagini cu muniție fabricată în România folosită de armata ucraineană împotriva trupelor ruse. Din imaginile postate pe net și încă neconfirmate din surse oficiale, era vorba despre rachete de tip „Katiușa” fabricate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1989.
De asemenea, în luna august, o altă înregistrare video arăta militari ucraineni care foloseau obuze de calibrul 122, muniție de artilerie produsă de compania națională Romarm, folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika din dotarea armatei ucrainene. Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a declarat cu acel prilej că au fost demarate „niște verificări” și că, în acest moment nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.