În cursul zilei de luni, Colegiul Electoral ale Statelor Unite ale Americii se reunește pentru a valida câștigătorul alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Delegați ai fiecărui stat ar urma să voteze în acord cu mandatul dat de electorat la urme și să certifice victoria democratului Joe Biden în faţa republicanului Donald Trump.
Săptămâna trecută, și statul-cheie Arizona a certificat rezultatele alegerilor prezidenţiale, atribuind victoria preşedintelui ales Joe Biden, care a obținut astfel un total de 306 voturi ale electorilor la nivel naţional, faţă de cele 232 ale lui Trump.
Noul președinte al SUA își va prelua mandatul la 20 ianuarie.
Pentru prima dată după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, Biden a vorbit, într-uninterviu exclusiv pentru NBC, despre tranziția de la administrația Trump, promițând schimbări majore.
Biden a afirmat că America s-a schimbat foarte mult în timpul administrației Trump.
„Trăim într-o cu totul altă lume decât în vremea administrației Obama-Biden. Președintele Trump a schimbat peisajul. A devenitAmerica în primul rând. A devenitAmerica singură”, a arătat președintele-ales.
Deși a acuzat fraude electorale la numărarea voturilor din mai multe state-cheie și a avut diverse demersuri în Justiție pentru a demonstra acest lucru,Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, a dat undă verde procesului de tranziţie spre Administrația Biden, pentru ca echipa de tranziţie a democratului să primească informaţii clasate top-secret şi să existediscuții între echipele mixtela nivel de ministere.
„Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand”ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă„ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scrisDonald Trump, pe Twitter.
Apoi, liderul de la Casa Albă a revenit, îndemnându-și suporterii să contribuie la răsturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, reluând acuzațiile nefondate privind frauda electorală.
Vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech anti-COVID-19 a fost autorizat de Administraţia pentru Medicamente pentru utilizare de urgenţă în Statele Unite, iar imunizarea este pe cale să înceapă.
Primii care îl vor primi vor fi angajații din Sănătateşi angajaţii centrelor de îngrijire. Acești lucrători însumează24 de milioane de oameni, dintre care 21 de milioane tratează pacienţii bolnavi de COVID-19.
Statele Unite sunt cele mai afectate din lume de coronavirus, cu aproximativ 16,2 milioane de cazuri de infectare şi peste 300.000 de decese.
Primele țări care au aprobat începerea vaccinării suntMarea Britanie, Bahrain, Canada şi Arabia Saudită.