„Ciuma caprelor”, boala din cauza căreia mii de animale au fost ucise în Grecia! Virusul ar fi venit din România. Cum se manifestă

Ciuma caprelor, boala din cauza căreia mii de animale au fost ucise în Grecia! Virusul ar fi venit din România. Cum se manifestă
Sursa foto: Freepik /@freepik

O infecție virală, numită pesta rumegătoarelor mici (PMR) sau “ciuma caprelor” a creat rumoare în Grecia, transmite Reuters, conform Antena 3. Presa elenă scrie că boala ar fi venit din România.

Circa 2.500 de animale, ucise în Grecia

Săptămâna trecută, au fost testate pozitiv 9 animale, în câteva ferme din Grecia, conform unui anunţ făcut luni de oficiali guvernamentali.

Au fost ucise aproximativ 2.500 de animale, toate din fermele afectate din regiunile Larissa şi Trikala. În total, 6.500 de animale au fost testate, conform unui purtător de cuvânt al guvernului.

Peste 100 de veterinari din sectorul public şi din armată vor continua să testeze alte circa 120.000 de animale până vineri.

„Desigur, dacă va fi nevoie vor fi mai multe teste. Este derulată o anchetă epidemiologică pentru a afla cum a izbucnit”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Autorităţile locale au introdus caprele şi oile în carantină şi au interzis sacrificarea lor în întreaga regiune Tesalia până pe 26 iulie.

O publicație locală, Larissa Press, precizează că, pe baza unor informații de la Ministerul Agriculturii, există o suspiciune legată de România, în urma importului de miei și iezi, dar nu există nici o confirmare oficială în acest sens.

Investigațiile autorităților elene se concentrează acum asupra importurilor de ovine și caprine din România în Thessalia, cu scopul de a urmări pe deplin trasabilitatea acestui virus, scrie sursa citată.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, sâmbătă, prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, judeţul Tulcea.

„Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

În data de 19.07.2024, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Conform legislaţiei în vigoare, s-a decis sacrificarea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locaţie avizată de Garda Naţională de Mediu şi Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.

Cum se manifestă „Ciuma caprelor”

„Ciuma caprelor”este o boală virală extrem de gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, fiind foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %.

Boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.

Refrigerarea şi congelarea conservă virusul care provoacă boala.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori