Cipru a făcut miercuri un apel la acțiuni viguroase din partea UE pentru a stopa valul recent de refugiați, în mare parte sirieni, care sosesc pe mare prin Liban, declarând că capacitatea de primire a insulei se află la punctul de rupere.
„Situația se înrăutățește progresiv, iar în ultimele zile am experimentat, în esență, un asalt de bărci putrezite și de refugiați care își pun viața în pericol”, a declarat Constantinos Ioannou, ministrul de interne al Ciprului, scrie Reuters.
Săptămâna aceasta, peste 600 de oameni au sosit în Cipru, stimulați de vremea mai blândă. Călătoria pe mare din Liban sau Siria până în Cipru durează aproximativ 10 ore.
„Toți indicii arată că va continua”, a declarat Ioannou la radioul de stat despre creșterea sosirilor.
Acest lucru este alimentat și mai mult de faptul că concentrarea autorităților libaneze pe stoparea migrației pe coasta sa a scăzut în ultimele luni, a spus Ioannou, pe fondul escaladărilor de la granița libaneză-israeliană.
Cipru a făcut de mult apel la partenerii săi din UE să declare sigure părți din Siria devastată de război , ceea ce ar putea facilita întoarcerea cetățenilor săi care fug. De asemenea, dorește ca ajutorul UE pentru Liban să fie condiționat de stoparea fluxului de migranți, a spus Ioannou.
Libanul găzduiește zeci de mii de refugiați sirieni.
Aproximativ 2.004 de persoane au ajuns în Cipru pe mare în primele trei luni ale acestui an, față de doar 78 în aceeași perioadă a anului 2023, potrivit datelor oficiale.
Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, care, în rare remarci directe, a spus că Libanul nu ar trebui să-şi „exporte” problema migraţiei, a discutat marţi chestiunea cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
Traficanţii „le dau doar o busolă setată la 285 de grade, mâncare şi apă pentru o zi şi ei pornesc”, a adăugat Ioannou.
Pe baza interviurilor cu refugiaţii, traficanţii percep 3.000 de dolari pentru o deplasare spre Cipru, comparativ cu 7.000 de dolari pentru Italia.