O amplă anchetă jurnalistică, la care au contribuit peste 270 de jurnaliști vreme de opt luni, arată cum Cipru a continuat să-i ajute pe oligarhii ruși, și astfel și pe Vladimir Putin, inclusiv după ce Rusia a atacat Ucraina și în ciuda sancțiunilor impuse de UE acestora.
Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) a coordonat 69 de parteneri media din 54 de state și un teritoriu. Vreme de opt luni, peste 270 de jurnaliști au analizat peste 3,6 milioane de documente din sectorul financiar cipriot. Aceste documente interne provin din scurgeri de la șase companii furnizori de servicii financiare – DJC Accountants, ConnectedSky, Cypcodirect, MeritServus, MeritKapital și Kallias & Associates.
Ancheta jurnalistică arată cum Cipru, această micuță țară membră a Uniunii Europene, a ajutat oligarhii ruși să-și sporească averile, deci implicit a ajutat regimul Putin, și după sancțiunile impuse de UE în 2014 și chiar și după ce Rusia a invadat Ucraina.
Jurnaliștii au găsit aproape 800 de companii și trusturi înregistrate în jurisdicții secrete care erau deținute sau controlate de ruși sancționați unii dintre ei încă din 2014. Acestea includ peste 650 de companii și trusturi din Cipru.
Cipru le-a permis apropiaților lui Vladimir Putin, inclusiv lui Roman Abramovici, să-și ascundă banii, dar și iahturile, vilele de lux și colecțiile de artă. În total au fost descoperiți 96 de ruși aflați sub sancțiuni internaționale care au primit ajutor din partea companiilor de servicii cipriote.
De exemplu, angajații ciprioți ai gigantului global de contabilitate PwC l-ar ajutat pe oligarhul Alexei Mordașov, unul dintre cei mai bogați industriași ai Rusiei, să transfere din țara sa 1,4 miliarde de dolari. Transferul a avut loc imediat după începerea războiului, când numele lui Mordașov a fost pus pe lista sancțiunilor europene.