Europarlamentarul Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, a ținut miercuri un discurs în plenul Parlamentului European cu ocazia învestii noii Comisii Europene ce va fi condusă de către Ursula von der Leyen.
Într-o declarație cel puțin ciudată, Dacian Cioloș a vorbit despre existența unui risc ca europenii să adopte un stil de viață american sau chinez în cazul în care nu va fi dezvoltat un set de politici care să reconecteze cetățenii la visul european.
„Va vorbi Europa, în următorii cinci ani, pe picior de egalitate cu China sau Statele Unite? Va fi întotdeauna o voce auzită în Africa? Putem arăta că suntem capabili să gestionăm o politică de azil și migrație care să fie în acord cu valorile noastre, să construim o politică comercială, având în același timp clauze de sustenabilitate eficiente și o Europă sigură deschisă parteneriatelor.
Nu în ultimul rând, pentru a ajunge la aceste obiective trebuie să reconectăm cetățenii la visul European. Ne dorim o democrație europeană care nu constă doar în prezența la urne din cinci în cinci ani, ci în care toată lumea se simte implicată. Aceasta va fi misiunea Conferinței privind viitorul Europei al cărei motor va fi grupul pe care-l conduc. Aceasta este modalitatea de a elimina obstacolele instituționale care împiedică Uniunea să acționeze cum ar trebui. Sindromul „Prea puțin, prea târziu” ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna.
În caz contrar, nu va fi domnul Schinas cu portofoliul său, ci americanii, sau chiar mai mult, chinezii, cei care vor decide de mâine modul nostru de viață”, a afirmat Dacian Cioloș în Parlamentul European.
Această parte a discursului l-a vizat direct pe Margaritis Schinas, vicepreședinte al noii Comisii Europene, care va deține portofoliul privind “Promovarea modului de viață european“.
Noua Comisie Europeană m condusă de Ursula von der Leyenm a primit, miercuri, votul de încredere din partea Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. S-au înregistrat 461 de voturi ”pentru”, 157 de voturi ”împotrivă” și 89 de abțineri.
Aceastaeste formată din: Ursula von der Leyen (Germania), Thierry Breton (Franţa), Helena Dalli (Malta), Valdis Dombrovskis (Letonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Mariya Gabriel (Bulgaria), Paolo Gentiloni (Italia), Johannes Hahn (Austria), Phil Hogan (Irlanda), Ylva Johansson (Suedia), Vera Jourova (Cehia), Stella Kyriakides (Cipru), Janez Lenarcic (Slovenia), Didier Reynders (Belgia), Margaritis Schinas (Grecia), Nicolas Schmit (Luxemburg), Maros Sefcovic (Slovacia), Kadri Simson (Estonia), Virginijus Sinkevicius (Lituania), Dubravka Suica (Croaţia), Frans Timmermans (Olanda), Jutta Urpilainen (Finlanda), Adina Vălean (România), Olivér Varhelyi (Ungaria), Margrethe Vestager (Danemarca), Janusz Wojciechowski (Polonia); acestora i se adaugă Josep Borrell Fontelles (Spania), numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.