„Cinic și manipulator”: mii de oameni au denunțat discursul lui Netanyahu din Congresul SUA la proteste

„Cinic și manipulator”: mii de oameni au denunțat discursul lui Netanyahu din Congresul SUA la proteste

Mii de protestatari au manifestat în jurul Dealului Capitoliului, exprimându-și opoziția față de Benjamin Netanyahu, premierul israelian, care s-a adresat miercuri la o sesiune comună a Congresului SUA, potrivit The Guardian.

Străzile din centrul orașului Washington au fost închise

În condițiile în care cresc tensiunile legate de războiul de nouă luni și jumătate al Israelului în Gaza, poliția a organizat o operațiune de securitate uriașă pentru a opri accesul protestatarilor la Capitoliul SUA.

Străzile din centrul orașului Washington au fost închise traficului, în timp ce ofițeri cu experiență în gestionarea protestelor în masă au fost recrutați de la departamentul de poliție din New York. Clădirea Capitoliului în sine a fost îngrădită.

„La pușcărie!”, a scandat un grup mare de protestatari în timp ce mărșăluia spre Capitoliu după ce a blocat o intersecție din apropiere, adăugând „Bibi, Bibi, nu am terminat!” Poliția Capitoliului a aplicat spray cu piper asupra protestatarilor despre care pretindeau că au depășit linia poliției.

Discursul lui Netanyahu vine într-un moment deosebit de dramatic în politica americană, la câteva zile după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială și la mai puțin de două săptămâni după o tentativă eșuată de asasinat asupra republicanului Donald Trump.

Netanyahu nu e văzut bine nici de democrații pro-israelieni

Dar contextul intern înfierbântat nu a făcut nimic pentru a reduce furia din jurul lui Netanyahu, văzut ca o figură renegată chiar și în rândul unor democrați pro-israelieni pentru că a condus un război care a ucis peste 39.000 de palestinieni.

Prezența lui Netanyahu a fost criticată de demonstranți proveniți dintr-o gamă largă de grupuri de stânga, unii dintre ei evrei, iar mulți dintre ei au călătorit din Indiana, Georgia și Illinois, potrivit organizatorilor protestului.

Mai mulți membri democrați ai Congresului, inclusiv senatorul Vermont Bernie Sanders, care este evreu, au spus că vor boicota discursul lui Netanyahu.

„Va fi pentru prima dată în istoria Americii când unui criminal de război i se acordă această onoare” de a se adresa într-o sesiune comună a Congresului, a declarat marți Sanders.

Jerry Nadler, un membru senior al Casei Democrate din New York, l-a numit pe prim-ministrul israelian „cel mai rău lider din istoria evreiască de la regele Macabean care ia invitat pe romani la Ierusalim în urmă cu peste 2100 de ani”.

El a numit discursul lui Netanyahu „o cascadorie cinică a lui Netanyahu, menită să-și ajute propria poziție politică disperată acasă.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`