Cine va fi viitorul președinte al Iranului. Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic

Cine va fi viitorul președinte al Iranului. Ebrahim Raisi a murit într-un accident aviatic
Sursa foto: Twitter (X) - Orthodox Canonist @OCanonist

Președintele Iranului Ebrahim Raisi a murit, duminică, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit la granița cu Azerbaidjanul. El va fi înlocuit de către vicepreședintele Mohammad Mokhber până când vor fi organizate alte alegeri prezidențiale.

Vicepreședintele îl va înlocui pe Raisi

Articolul 131 din Constituția Republicii Islamice arată că „în caz de deces, destituire, demisie, absenţă sau boală pe o durată mai mare de două luni a preşedintelui”, „prim-vicepreşedintele îşi asumă atribuţiile preşedintelui”, informează știrileprotv.

Dar, această modificare va trebui să primească aprobarea „Ghidului Suprem”, în condițiile în care ayatollahul Ali Khamenei este cea mai înaltă autoritate a țării.

Constituția Iranului mai prevede ca un Consiliu „format din preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei şi prim-vicepreşedinte să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte într-un termen de maximum 50 de zile”.

Un președinte în Iran este numit pentru o perioadă de patru ani, iar acest mandat se poate reînnoi o singură data consecutiv. Președintele are mai mulți vicepreședinți și îi revine rolul de a numi și conduce Consiliul de miniștri. În Iran nu există funcția de premier.

Cine este Mohammad Mokhber

Astfel, următorul președinte al Iranului va fi Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani. El a fost numit de Raisi în august 2021.

Mohammad Mokhber s-a născut în 1955 la Dezfoul, în provincia Khouzestan. Aici, a ocupat mai multe posturi oficiale.

A fost director de companii și a condus Fundația ordinului Imamului, din 2007. Această fundație avea rolul de a administra proprietățile confiscate în urma Revoluției Islamice din 1979.

Mohammad Mokhber a fost și în vizită în Moscova alături de alți oficiali iranieni. În urma întâlnirii, au căzut la un acord asupra livrării de rachete sol-sol și drone pentru armata rusă.

Oficialul a fost inclus, în 2010, de UE pe lista persoanelor fizice și entități sancționate pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau balistice”, iar după doi ani a fost exlus de pe listă.

Dar, în 2013, Trezoreria SUA a adăugat pe lista entităților sancționate 37 de companii pe care le administra Fundația ordinului Imamului, alături de Setad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`