Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu a făcut declarații în ultimele zile, preferând să mențină suspansul în ceea ce privește tensiunile cu Ucraina și Occidentul. Ca în multe alte cazuri, fostul agent KGB ajuns lider al Kremlinului folosește tăcerea ca pe o armă tactică, potrivit Le Monde citată de Rador, transmite G4Media.ro.
Occidentul ezită în a descifra intențiile lui Vladimir Putin și modul în care ia acesta deciziile, însă funcționarea puterii ridică semne de întrebare chiar și în Federația Rusă.
Unii susțin că modul de luare al deciziilor ar fi unul „colegial”. Poziționat în centrul cercurilor cu interese diverse, Vladimir Putin acționează căutând o soluție de compromis. Chiar și așa, alții spun că modul de luare a deciziilor este mai degrabă vertical – liderul rus se consultă cu un grup restrâns format din apropiații săi, preponderent responsabili de top din serviciile de securitate.
La ora actuală se știe de cei doi Serghei fideli din anturajul președintelui rus. Pe de o parte, este vorba despre Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, care se arată deopotrivă deschis și sec, amabil și tăios. Acesta știe dosarele pe de rost și impresionează prin cunoștințele, talentul și rezistența sa.
În opinia diplomatului rus, odată răcite relațiile dintre Rusia și Occident, Kremlinul ar trebui să lase deoparte falsul liberalism și să se arate mai ofensiv. În fața ascensiunii belicoșilor, Serghei Lavrov se portretizează acum drept un bastion al dialogului, dornic de negociere. Totuși, în ultimele zile el a denunțat ceea ce el a numit ca fiind „isteria” Vestului în ceea ce privește eventuala invazie rusească în Ucraina.
Celălat Serghei din anturajul lui Putin este Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, care lucrează la a menține presiunea și a întări sentimentul de nesiguranță în Occident.
Serghei Șoigu, omul cu care Vladimir Putin își petrece vacanțele de vară în Siberia, aplică fără echivoc instrucțiunile primite în ultima perioadă. După ce a desfășurat circa 125.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, oficialul rus activează și în nord, cu manevre pe uscat în Belarus, respectiv în sud, cu manevre la Marea Neagră. Șoigu susține că marina rusă își va înmulți exercițiile până la sfârșitul lui februarie.
Un alt personaj-cheie din anturajul lui Putin este Dmitri Kozak, cel care la începutul anilor 2000 devenea cunoscut pentru memorandumul eșuat privind federalizarea Republicii Moldova. Șeful adjunctului administrației prezidențiale de la Kremlin este un apropiat al președintelui rus încă din anii `90, când era primar la Sankt Petersburg, însă între timp a avansat în eșaloanele superioare și este omul de încredere pentru dosarele sensibile.
Vladimir Putin este singurul care stabilește linia generală pe care o aplică aceștia. Ei fac parte din așa-zisul consiliu de securitate, unde întâlnirile sunt orchestrate de Nikolai Patrușev, fost șef al serviciilor secrete. Un membru mai discret, dar influent, este Serghei Narîșkin, director al informațiilor externe.
Dmitri Medvedev și Mihail Mișuștin, fostul și actualul premier rus, fac și ei parte din acest consiliu de securitate.